Sari la conținut

Experienţa Bastonului Alb, în Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

experienta-bastonului-alb-in-ziua-internationala-a-persoanelor-cu-dizabilitati

Câţiva braşoveni care au trecut marţi seara prin mall-ul Coresi au putut trăi o experienţă neobişnuită şi extrem de interesantă. Organizaţia persoanelor cu deficienţe vizuale, Asociaţia Bastonul Alb (ABA), le-a propus să încerce să facă un drum de câţiva paşi, cu ochii acoperiţi de o pereche de ochelari prin care nu se vede nimic.


    Astfel, curioşii au putut afla că noi, oamenii, avem la îndemână şi alte simţuri decât văzul, cu care ne putem orienta şi putem parcurge un drum. Mai mult, cei care au stat de vorbă cu reprezentanţii asociaţiei au aflat că aceştia sunt la fel ca orice comunitate, incluzând persoane care excelează în anumite domenii, cu studii superioare, cu masterat sau doctorat.


    „Astăzi, fiind 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, desfăşuram o acţiune de conştientizare a existenţei persoanelor cu dizabilităţi, în speţă a persoanelor cu deficienţe vizuale. Ne dorim ca aceste persoane să fie cât mai vizibile în societate, oamenii să-şi schimbe percepţia despre noi, să nu ne mai vadă ca pe nişte persoane neajutorate sau inadaptate social. Vrem să le spunem despre cina din week-end, să vadă că suntem persoane normale, că putem purta o discuţie normală pe diferite teme. Oamenii trebuie să ştie despre noi că avem studii superioare, nu suntem doar nişte asistaţi social”, a spus Camelia, membru fondator al Asociaţiei Bastonul Alb.

Duminică (8 decembrie 2019), e programată „Cina pe întuneric”


   Nevăzătorii care au participat la acţiune au împărţit flyere din care braşovenii au putut afla mai multe despre aceste persoane şi despre „Cina pe întuneric”, ce va fi organizată duminică, la ora 18.00, într-un pub de pe strada Republicii din Braşov (Deane's).


   La acest eveniment, membrii ABA vor ţine locul ospătarilor şi chiar îi vor ajuta pe invitaţii care nu au probleme de vedere să ajungă la baie, în cazul în care vor avea nevoie.


   Evenimentul se află deja la a patra ediţie iar cei care îşi fac puţin timp şi participa la acesta se vor putea convinge că nevăzătorii sunt oameni la fel de obişnuiţi ca toţi ceilalţi, adică nişte fiinţe minunate, care visează şi îşi împlinesc visele, care studiază, învaţă, muncesc, dar ştiu şi să se distreze şi să fie o companie foarte plăcută pentru cei din jur.

Comentarii

Ultimă oră