Sari la conținut

Exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019, la Cincu şi Râşnov

exercitiul-multinational-saber-guardian-2019-la-cincu-si-rasnov

Exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019 se desfășoară în cinci locaţii din ţară, printre care Cincu şi Râşnov!

Aproximativ 8.000 de militari din şase ţări (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, România, Ungaria şi Statele Unite ale Americii) participă, în perioada 3 - 24 iunie 2019, la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2019 (SG19), condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) şi Statul Major al Forţelor Terestre al Armatei României, care se va desfăşura pe teritoriile Bulgariei, României şi Ungariei.


    SG19 are ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa.

Activităţile de instruire în comun planificate în cadrul SG19 includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania în România, precum şi activităţi cu specific medical.

Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, SG19 a fost conexat cu o serie de alte exerciţii naţionale si multinaţionale, numărul total de militari participanţi ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 ţări aliate şi partenere (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, şi SUA), dintre care 7.600 vor reprezenta Armata României.

SG 19 şi exerciţiile conexe planificate pe teritoriul ţării noastre se vor desfăşura, în principal, în poligoanele de instruire şi zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc, Borduşani.

Exerciţiul Saber Guardian se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina.

Începând cu anul 2017, Saber Guardian a devenit un exerciţiu bienal. SG19 este inclus în Programul exerciţiilor întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creşterii interoperabilităţii la nivel întrunit şi multinaţional cu forţele naţiunilor aliate şi partenere.



   Luni, 3 iunie 2019, au avut loc, simultan, ceremoniile de deschidere ale Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 2019 (SG19) în cinci locaţii din ţară unde se vor desfăşura principalele activităţi.

În judeţul Braşov, militarii sunt împărţiţi în două localităţi, Cincu şi Râşnov şi vor participa la acţiuni de pregătire care includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical. La Râşnov, alături de soldaţii români participă şi militari americani.

Şi Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Braşov participă, la acest program, cu 300 de militari şi 70 de mijloace tehnice.

Comentarii

Ultimă oră