Sari la conținut
excedent-bugetar-de-53-miliarde-de-lei

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat la finele lui noiembrie cu un excedent de 5,3 miliarde lei, respectiv de 0,76% din PIB, faţă de un deficit de 0,2 miliarde lei (0,04% din PIB) în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii veniturilor cu 7,5%, au anunţat luni Finanţele. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 209,6 miliarde lei, cu o pondere de 29,8% din PIB, fiind în creştere cu 7,5% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar ponderea a urcat cu 0,5 puncte procentuale. Creşteri s-au înregistrat la încasările din impozitul pe venit (12,3%), impozitul pe profit (+11,9%), TVA (+10,8%), venituri nefiscale (10,8%) şi accize (+7,5%), se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

În schimb, încasările din contribuţiile de asigurări sociale au scăzut cu 0,7% faţă de 2014, pe fondul reducerii cu cinci puncte a contribuţiilor angajatorilor şi a creşterii cotei de contribuţie la Pilonul II cu 0,5 puncte procentuale în acest an. La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 1,4%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,6% şi venituri nefiscale cu 3,8%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 204,3 miliarde lei, în urcare cu 4,6%, în termeni nominali, însă ponderea în PIB s-a redus cu 0,3 puncte procentuale.

Cheltuielilor cu dobânzile s-au diminuat cu 11,3%, ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. Pe de altă parte, cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile au sporit cu 27,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,2 miliarde lei, reprezentând 3,7% din PIB, cu o creştere anuală de 8,4%.

Sursa: mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră