Sari la conținut

Examen la IPJ, pentru şoferii care vor să îşi redobândească mai repede permisul

examen-la-ipj-pentru-soferii-care-vor-sasi-redobandeasca-mai-repede-permisul

Şoferii care vor să-şi redobândească permisul mai repede, trebuie să susţină un examen „13 din 15“. O nouă şansă pentru şoferii indisciplinaţi: in fiecare joi IPJ Braşov organizează examen pentru recuperarea carnetului.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov pune la dispoziţia şoferilor care vor să-şi redobândească permisul de conducere, începînd din această săptămînă, o nouă sale de testare pentru examenul „13 din 15“. Iar joia va fi zi de examen. Printr-o testare de 20 de minunte, cei care cunosc legislaţia şi întrunesc anumite condiţii pot să-şi micşoreze perioada de suspendare a permisului.

Sala de testare a fost amenajată la sediul IPJ Braşov, de pe strada Nicolae Titulescu şi a fost dotată cu 13 calculatoare, dintre care unul este destinat poliţistului examinator, iar restul conducătorilor auto.

La Braşov, în medie cam 100 de şoferi rămân fără permis în fiecare săptămână. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt sancţionaţi pentru depăşirea limitei de viteză. Însă şi numărul celor care conduc după ce au consumat băuturi alcoolice sau nu au acordat prioritate de trecere pietonilor este destul de mare. De multe ori, poliţiştii cer, ca dreptul de conducere pe drumurile publice al acestor şoferi să fie suspendat pentru 90 de zile. Însă, pentru că maşina a devenit indispensabilă pentru cei mai mulţi dintre noi, această perioadă pare pentru şoferi foarte lungă.

Poliţiştii le oferă o a doua şansă acestor şoferi. Mai exact, cei care au rămas fără permis pentru 90 de zile şi ar vrea să-l recupereze după doar 30 de zile pot susţine un examen la sediul Poliţiei, unde au parte de un chestionar cu 15 întrebări . Dacă vor să-şi recapete permisul mai repede, trebuie să răspundă corect la minim 13 întrebări. Excepţie de la această regulă fac cei cărora le-au fost suspendate permisele auto pentru trecerea neregulamentară a căilor ferate sau care au produs un accident cu victime în urma conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice.

Mai exact, şoferii deveniţi pietoni pot încearca să-şi recupereze permisul mai repede. Pentru aceasta, şoferul trebuie să susţină un nou examen pentru a-şi reduce „pedeapsa“. Este vorba de testarea „13 din 15“, unde şoferii sînt declaraţi „admişi“ dacă răspund corect, în maxim 20 de minute, la 13 din cele 15 întrebări ale chestionarului, faţă de 22 din 26 de întrebări cum este necesar pentru obţinerea permisului de conducere pentru începători.


  Comisar şef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al IPJ Braşov, a spus, într-o conferinţă de presă, că sala a fost amenajată din resursele proprii ale instituţiei şi că, în medie, săptămînal sînt în jur de 25-30 de solicitări pentru susţinerea examenului „13 din 15“ din partea şoferilor care vor să-şi redobîndească mai repede permisul de conducere. Până acum, aceste testări se făceau tot la sediul IPJ, dar pe hartie, unde şoferii trebuiau să completeze chestionarul respectiv.

Examenele se susţin doar în zilele de joi ale săptămînii, în funcţie de programări, chestionarele fiind alese aleatoriu de către computer, din peste o mie de variante.

Incinta este supravegheată video, ca să nu existe nici o suspiciune cu privire la corectitudinea testării. Testarea se organizează  în fiecare joi, în două serii, una dimineaţa şi alta după-amiaza.


  În cazul în care şoferul are permisul auto suspendat pe o durată de 60 sau pentru 90 zile, se poate reduce intervalul de suspendare la 30 de zile cu cîteva condiţii: şoferul să aibă permis de conducere de mai mult de un an, să nu fi avut permisul suspendat în ultimii trei ani sau să nu fi avut abateri grave la regimul circulaţiei, soldate cu accidente din culpa proprie, în ultimii doi ani. Înainte de expirarea suspendării permisului auto, şoferul trebuie să se prezinte la Poliţie pentru susţinerea examinării teoretice, de cunoaştere a legislaţiei. În caz de neprezentare sau dacă nu promovează examenul teoretic, suspendarea se prelungeşte cu încă 30 de zile, care se adaugă la perioada iniţială de suspendare.

Examenul pentru redobândirea permisului auto constă într-o testare teoretică formată din 15 întrebări, cu cîte trei variante de răspuns fiecare. Doar un singur răspuns poate fi corect. Timpul maxim de finalizare a testării este de 20 de minute. Pentru a promova examenul şi pentru a reintra astfel în posesia permisului auto, şoferul trebuie să rezolve corect cel puţin 13 întrebări din totalul de 15.


   Totuşi, nu toţi şoferii care au fost prinşi pe picior greşit îşi pot recupera permisul mai devreme. Au interzis la testarea „13 din 15“ şoferii pentru care perioada de suspendare a fost majorată sau dacă au cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce. De asemenea, nu pot susţine examenul nici şoferii care au fost implicaţi într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului, dar nici pentru şoferii care au rămas fără permis pentru că nu au oprit la trecerea la nivel cu calea ferată cînd barierele sau semibarierele erau coborîte ori în curs de coborîre sau cînd semnalele cu lumini roşii sau sonore erau în funcţiune.

Comentarii

Ultimă oră