Sari la conținut

Eveniment destul de discret în 15 noiembrie 2018

eveniment-destul-de-discret-in-15-noiembrie-2018

Se împlinesc 31 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov!

Reprezentanţii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 au anunţat programul pentru data de 15 noiembrie 2018, subliniind că anul acesta festivitățile nu vor avea foarte mare amploare.

„Având în vedere că este a 31-a aniversare, anul acesta, în 15 noiembrie, de la ora 11.30 va fi o slujbă de pomenire şi o ceremonie de depunere de coroane la troiţa de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”, a anunţat Dănuţ Iacob, vicepreşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987.

Împreună cu partenerii lor, Consiliul Judeţean, Primăria Braşov şi Muzeul Judeţean de Istorie, reprezentanţii Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 îi invită pe brașoveni şi la vizionarea gratuită a filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, (de la ora 14.00 și ora 16.00, la Sala ,,Patria” din Brașov), precum şi la vizitarea gratuită a expoziţiei dedicate din Muzeul Judeţean de Istorie (de la ora 10.00 până la ora 17.00, la Casa Sfatului / Muzeul Județean de Istorie Brașov).


....................................................................................................................

Revolta de acum 31 de ani s-a declanşat la secţia 440 (Matriţe) de la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă începută în data de 14 noiembrie, noaptea, la schimbul III şi continuata a doua zi cu un marş la care au participat câteva mi de salariaţi.

Inițial demonstranții au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!”. În dreptul Spitalului Județean, ei au cântat imnul revoluției de la 1848, „Deșteaptă-te, române!”. Ajungând în centrul orașului, coloanei de manifestanți i s-au alăturat mii de muncitori de la fabrica Tractorul Brașov, fabrica Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori. Din acest moment, protestul s-a transformat într-unul politic, iar oamenii au început să scandeze sloganuri precum „Jos Ceaușescu!”, „Jos comunismul!”, „Jos dictatura!” sau „Jos tiranul!”. Deja în timpul marșului, printre manifestanți s-au infiltrat membri ai Securității deghizați în muncitori, rolul lor fiind acela de a observa și de a reține figuri. Alții au rămas pe margine în ipostază de spectatori, fotografiind sau chiar filmând.

   Ajunsă în centrul orașului, mulțimea a luat cu asalt clădirea Comitetului Județean de Partid și sediul Primăriei, „aruncând în piață portretele lui Ceaușescu și alimente de la cantina Partidului, bine aprovizionată”.

Manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului. La sosirea serii forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a orașului și au împrăștiat prin forță revolta. Au fost folosite inclusiv gaze lacrimogene, câini și mașini blindate.

Deși nu există date că cineva ar fi fost ucis, circa 300 de protestatari au fost arestați. Cei anchetați au fost bătuți și torturați. Totuși, deoarece regimul ceaușist a ales să trateze protestele ca pe „cazuri izolate de huliganism”, sentințele nu au depășit trei ani de închisoare fără privare de libertate, o sentință relativ moderată în codul penal comunist. Instanța a cerut însă executarea pedepselor la locul de muncă și deportarea din oraș a celor condamnați.

După 1990 au putut fi documentate de către cercetători circa 100 de sentințe în Brașov, în timp ce alți manifestanți au fost condamnați în urma unor procese ținute pe tot teritoriul României.

Deși revolta de la Brașov nu a condus în mod direct la Revoluția din 1989, ea a fost o lovitură puternică pentru regimul lui Nicolae Ceaușescu și încrederea pe care acesta o avea în sindicatele comuniste. Revolta de la Brașov a subliniat nemulțumirea tot mai mare în rândul clasei muncitoare împotriva regimului Ceaușescu; în plus, ea a prefigurat mișcarea populară care va doborî sistemul comunist din România. Brașovul a cunoscut din nou revolta în decembrie 1989, când românii au alungat definitiv regimul Ceaușescu și l-au executat pe acesta.

Comentarii

Ultimă oră