Ani de zile grupuri de companii străine au invadat piaţa din România cumpărând clienţii direct de la stat, pe sume mult sub valoarea lor oficială, profitând la maxim de corupţia din România şi de nevoia de bani a celor care ne guvernează uneori. Este şi cazul pieţei de energie electrică şi gaze naturale, unde nimeni nu ne-a întrebat dacă vrem să trecem la Enel sau Electrica, ci pur şi simplu ne-am regăsit obligaţi să fim clienţii unor italieni, care an de an, duc profiturile departe de hotarele ţării noastre.
 
          Din fericire, chiar şi pentru ei, nimic nu ţine la infinit, iar începând cu anul trecut, primii clienţi casnici au început să treacă la alţi furnizori, unii chiar cu capital 100% românesc, cum ar fi şi compania Restart Energy One, furnizorul pentru care vinde în exclusivitate Energaz, la această oră, cel mai mare intermediar din România în piaţa de energie cu peste 14.500 de clienţi casnici intermediati. Misiunea Energaz este aceea de a micşora factura de energie şi a scăpa clienţii de sclavia monopilistă a furnizorilor vechi ca Enel, Electrica, E On sau Cez.
  
          Directorul proiectului, Călin Donca declară: „Este vorba de vechi sau nou – dorim să rămânem cu capul plecat, cu frica gigantului care ne ameninţă cu tăierea curentului şi cu o atitudine corporatistă rece sau mergem spre nou, spre companii care caută clienţii pentru care să customizeze produsele şi să răspundă nevoilor lor, flexibili şi întotdeauna mai ieftini decât în trecut”. La întrebarea referitoare la problemele apărute în acest demers, Călin Donca, menţionează doar frica populaţiei de a nu li se tăia curentul sau a li se lua contorul de energie, lucru complet ilegal şi, din păcate, frecvent practicat de anumiţi furnizori pentru a speria clienţii.
 
          Schimbarea furnizorului de energie se face în baza unei legislaţii cuprinzătoare şi care susţine o concurenţă de piaţă corectă şi în favoarea clientului. În articolele viitoare, vom cita clienţi care se plâng de abuzurile pe care le fac vechii furnizori înainte de a pleca de la ei şi, mai ales, în momentul trecerii spre altul nou. Deşi nu se schimbă nimic în afară de factura de energie, care va venii mai ieftină decât în trecut, proiectul Energaz întâmpină provocări atunci cand vine vorba de corectitudinea furnizorilor vechi mai ales pentru că aceştia pierzând clienţii nu-i vor mai recupera înapoi niciodată, fiind cu preţuri şi condiţii mult sub cele noi.
 
           Scopul Energaz este acela de a ajuta cât mai mulţi români să vadă o alternativă rapidă prin care să poată decide unde doresc să plătească factura de energie şi gaz. De asemenea, Călin Donca asigură că oricând va aparea un furnizor mai bun pentru clienţii săi , fiind intermediar şi nu furnizor, îi va anunţa şi le va oferii astfel cea mai bună alternativă la a plăti mai puţin pentru energie!