Sari la conținut

Eclipsă totală de Soare, în 21 august - Cel mai important eveniment astronomic din 2017

eclipsa-totala-de-soare-in-21-august-cel-mai-important-eveniment-astronomic-din-2017

   Astăzi 21 august 2017 va avea loc cea de-a XI-a eclipsă de Soare din secolul acesta. Va fi prima eclipsă totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul curent. Aceasta nu va fi vizibilă pe cerul din România, însă va putea fi văzută în unele părţi din Europa: seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia.

E demn de menționat că aceasta este prima eclipsă totală de soare după 99 de ani, care va fi vizibilă de pe ambele coaste ale SUA. Milioane de americani se vor bucura de spectaculosul fenomen. Următoarea eclipsă totală de soare pe care o vor putea observa americanii va fi în 2024.

     Eclipsa totală de Soare de astazi va fi vizibilă în 14 state americane — din Oregon, în nord-vest și până în Carolina de Sud, în sud-est.

La scurt timp după ora 9:15 a.m., ora Pacificului (19.15, ora României), Luna se va extinde către zona superioară din dreapta Soarelui. În timp, Luna va acoperi câte puţin discul solar, ajungând într-o singură oră să acopere întregul disc. În America, acolo unde eclipsa va putea fi vazuta în totalitate, va avea loc o scădere graduală a luminii.

În timp ce lumina solară dispare şi ochii se adaptează luminii, poate fi văzută coroana solară. În acel moment vor fi vizibile mai multe stele şi planete pe cer, inclusiv Jupiter în partea inferioară a Lunii şi Venus în zona superioară din dreapta. Pe aceeaşi linie se vor afla Mercur şi Marte.

Se estimează că faza de maxim, cand va fi întuneric deplin și luna va acoperi în întregime soarele, va avea loc la americani la 20.15 (ora României). Faza maximă va dura 15 secunde. În totalitate, în toate fazele sale, se preconizează că eclipsa va dura cam o oră.


    Eclipsele totale de Soare sunt unele dintre cele mai rare şi mai impresionante fenomene astronomice. Cea care urmează va fi vizibilă doar în emisfera vestică a planetei noastre, cu preponderenţă în Statele Unite ale Americii.

Eclipsa totală de soare de astăzi, 21 august 2017 nu va putea fi văzută din România, însă există o soluţie pentru cei pasionaţi de fenomoenele astronomice, de a o urmări, deoarece eclipsa totală de Soare va fi transmisă în direct.

Eclipsa totală de Soare, care se va produce în Statele Unite, va fi transmisă în premieră mondială în direct pe internet, cu ajutorul a 50 de baloane lansate din mai multe puncte ale teritoriului american.

Baloanele - echipate cu aparate video de înaltă rezoluţie, camere foto şi computere - vor urca până la altitudinea de 24.000 de metri, de la ţărmul Pacificului până la cel al Atlanticului, cu scopul de a capta imagini ale eclipsei solare şi ale umbrei Lunii, proiectate asupra peisajului de dedesubt.

Adresa de internet unde poate fi urmărită transmisia în direct este https://stream.live . Transmisiunea live va începe la ora 20:00 – ora României.


  Site-ul oficial NASA se ocupă de transmisiunea eclipsei solare şi a pus la punct un portal care oferă toate informaţiile de care e nevoie pentru a urmări acest fenomen. Acolo se găsec link-uri către diferitele stream-uri de pe reţelele sociale prin care Agenţia Spaţială Americană îi va ţine la curent pe curioși cu eclipsa. Pagina poate fi accesată pe https://eclipse2017.nasa.gov/eclipse-live-stream .

Se aşteaptă ca evenimentul astronomic să fie cel mai vizionat de până acum, din istoria omenirii.

Şi România a fost traversată de o eclipsă totală de soare, pe 11 august 1999. Aceea a fost ultima eclipsă totală de soare din secolul trecut, iar în România a fost celebrată prin lansarea unor bancnote speciale de 2 000 lei. Respectivele bancnote se vând acum cu sume impresionante pe internet. Următorul fenomen de acest gen care va putea fi observat în totalitate de la noi din ţară va avea loc pe 3 septembrie 2081.


   Eclipsa totală de Soare este un fenomen special. Se întâmplă destul de rar ca oamenii să vadă acest fenomen producându-se pe parcursul vieții lor de două ori în același loc. Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 și va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific și din anumite orașe din Argentina și Chile.

Comentarii

Ultimă oră