Sari la conținut

După independenţă, Scoţia va fi o mare putere economică!

dupa-independenta-scotia-va-fi-o-mare-putere-economica

Numeroase întrebări de ordin economic, politic şi diplomatic despre viitorul unei eventuale Scoţii independente au apărut înaintea referendumului de joi, în timp ce sondajele de opinie anticipează un scor strâns între susţinătorii şi opozanţii independenţei.

SNP a declarat că vrea să folosească în continuare lira sterlină. Acest drept îi este pentru moment negat cu vehemenţă de Londra, care refuză o uniune monetară fără uniune politică. "O uniunea monetară este incompatibilă cu suveranitatea" Scoţiei, a reiterat la sfârşitul campaniei directorul Băncii Angliei, Mark Carney.

Alex Salmond a ameninţat în schimb că va renegocia partajul datoriei britanice. Partidul său propune pentru moment ca aceasta să fie repartizată pe baza contribuţiei de până acum la bugetul uniunii sau pe baza mărimii populaţiei scoţiene.

O altă problemă va fi cea a repartizării resurselor petroliere şi gazifere din Marea Nordului. Potrivit experţilor, ar trebui să se facă o distribuire geografică, urmându-se linia de partajare a apelor de pescuit, ceea ce ar conferi Scoţiei 91 la sută din venituri.

Unii separatişti visează ca Scoţia să devină o nouă Norvegie, cu casieriile pline graţie aurului negru. Ei intenţionează să înfiinţeze un fond suveran după modelul ţării nordice, pentru a a fructifica această bogăţie. Unioniştii avertizează la rândul lor că este riscant să fundamentezi bugetul unei ţări pe o resursă atât de perisabilă, scrie Mediafax.

SNP, proeuropean (în timp ce Guvernul britanic a promis un referendum privind apartenenţa ţării la UE) vrea ca o Scoţie independentă să facă parte din Uniunea Europeană. Edinburgh ar trebui totuşi să urmeze procesul de aderare, la fel ca toţi ceilalţi candidaţi.

SNP a promis ca o Scoţie independentă să continue să se supună reginei Elizabeth II. Totuşi, tabăra republicană califică din ce în ce mai deschis monarhia drept anacronică.

Regina a reamintit, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că este "imparţială" în scrutinul privind independenţa, atitudine pe care cronicarii regali au interpretat-o drept o "îngrijorare".

Comentarii

Ultimă oră