Sari la conținut

După Argentina, 10 ţări sunt pe marginea prăpastiei

dupa-argentina-10-tari-sunt-pe-marginea-prapastiei

Dupa ani întregi de lupte duse prin tribunal cu creditorii, Argentina a intrat în incapacitate de plată din cauza datoriilor. Vezi mai jos ce alte ţări, în afara de Argentina, mai pot intra în incapacitate de plata. Argentina nu este singura tara care nu a reusit sa isi onoreze platile in ultimii ani, potrivit Europolitics.ro. .Alaturi de Argentina, Moody's a publicat o lista de alte 10 tari care sunt nominalizate cu ratingul de Caa1 sau chiar mai rau, ceea ce inseamna ca riscul creditarii este foarte mare.

Tarile care se confrunta cu aceasta situatie sunt Grecia, Cipru, Ucraina, Pakistan, Egipt, Ecuador, Cuba, Jamaica, Venezuela, si Belize.

Toate aceste state sufera diverse probleme economice structurale sau sunt supuse unor conflicte armate. Spre exemplu, Ucraina si Egipt au fost retrogradate pe fondul conditiilor politice. Trei dintre natiunile cu potential risc de intrare in incapacitate de plata au o datorie publica ce depaseste 120% din PIB. Campioana la acest capitol este Grecia, a carei datorie este de 175% din PIB. Un alt lucru care trebuie sa fie luat in considerare este ca nu toate tarile cu rating scazut au o datorie publica insemnata. Spre exemplu, datoria publica a Ecuadorului este de 24,8% din PIB dar, in aproape toate aceste cazuri, economiile in cauza nu reusesc sa patrunda pe pietele internationale de titluri de stat, fie pentru ca sectorul lor financiar este foatrte slab fie din cauza unor acorduri de restructurare a datoriei.

Comentarii

Ultimă oră