Sari la conținut

Exista o explicatie a intrarilor si iesirilor din sistemul de evidenta a somerilor: mobilitatea permanenta a fortei de munca.  Un raspuns sec dat de conducerea Agentiei judetene de ocuparea fortei de munca, dupa ce am prezentat miracolul care se petrece in randul brasovenilor care isi pierd joburile si ajung in statistica AJOFM. O minune care ii cuprinde mai ales pe cei ce ies din orice evidenta pentru ca nu si-au gasit de munca si nici nu mai primesc ajutor de somaj.  „Pe site-ul Agentiei www.ajofm-bv.ro lista locurilor de munca vacante se actualizeaza saptamanal, deci nu pot aparea ca si vacante locurile de munca care deja s-au ocupat pe parcursul saptamanii”. Asta ne spune conducerea AJOFM care a trimis un drept la replica ce vizeaza o stire aparuta saptamana trecuta. Ne-am uitat pe site si am vazut ultima postare a fost facuta in 6 mai.

Avand in vedere mobilitatea pietei fortei de munca, precizam ca, in permanenta exista intrari si iesiri de persoane si oferte de locuri de munca vacante din evidenta AJOFM. Astfel, la data de 01 aprilie 2011 in evidenta AJOFM Brasov erau disponibilie 157 locuri de munca vacante. Pe parcusrul lunii au mai intrat in evidenta Agentiei alte 597 locuri de munca vacante. In aceeasi perioada 01-30 aprilie 2011 un numar de 402 locuri de munca vacante s-au ocupat iar pentru 280 de locuri de munca a expirat termenul de valabilitate, la finalul lunii ramanand in evidenta institutiei 72 de locuri de munca vacante. Asa cum reiese din datele prezentate, 2/3 din locurile de munca vacante intrate in evidenta Agentiei au fost ocupate prin angajarea persoanelor.” potrivit lui Sandor Mihaly Romer Ambrus, director executiv AJOFM Brasov.

Reprezentantii agentiei nu ne-au dat lamuriri insa in ce domenii au fost asa de multe locuri de munca la Brasov si nici cate angajari s-au facut la ultima bursa organizata. In schimb am aflat de la Agentia nationala de ocuparea fortei de munca ca Brasovul se afla in topul judetelor cu cele mai putine locuri de munca vacante, dupa Caras-Severin, Alba, Mehedinti, Covasna, Ialomita si Giurgiu.

Statistica agentiei nationale a fost facuta recent, pentru perioada 13-19 mai, date pe care nu le-am primit de la AJOFM, iar la Brasov oferta cuprinde 99 de locuri de munca. Datele nu apar inca pe site-ul agentiei brasovene, care are ultima postare datata 6 mai. Noua zile mai tarziu, aceeasi postare. Ca atare, nu stim daca locurile vacante mai sunt sau nu valabile, probabil ca s-au ocupat sau a expirat termenul de valabilitate. Daca explicatiile se indreapta doar spre ofertele de serviciu, nicio vorba despre rata somajului care scade in judet din cauza ca, in mare parte brasovenii isi pierd calitatea de somer. Din pacate acest lucru nu se intampla datorita faptului ca si-au gasit locuri de munca, ci pentru ca au iesit din plata. Adica sunt oameni care nu mai au niciun venit si care nu mai intra in atentia niciunei statistici. Asadar, datele raman aceleasi: aproape o mie de brasoveni au intrat in grija agentiei de ocupare a fortei de munca. Mai mult de jumatate au fost disponibilizati colectiv sau individual, iar ceilalti cer locuri de munca desi nu mai au indemnizatii de somaj. De asemenea, aproape trei mii de someri au iesit din evidentele agentiei, dintre care aproape mai mult de jumatate nu mai au ajutor de somaj, iar 12.403 ramane numarul brasoveni lor fara serviciu pe luna aprilie, cei ce mai primesc inca sprijin material de stat.

Comentarii

Ultimă oră