Sari la conținut

Documentarul „Inima Reginei” - Prezentare inedită la Centrul Cultural Reduta

documentarul-inima-reginei-prezentare-inedita-la-centrul-cultural-reduta

Au trecut 80 de ani de când Regina Maria și-a lăsat inima românilor, iar brașovenii nu au uitat-o nici astăzi! La Brașov va fi spusă povestea suveranei într-o seară de excepție.

Muzeul Județean de Istorie Brașov organizează joi, 19 iulie 2018, de la ora 19.00, la Centrul Cultural Reduta (Strada Apollonia Hirscher nr. 8, Brașov) un eveniment special, dedicat Reginei Maria și Regelui Mihai.

Seara va debuta cu prezentarea albumului „Regele Mihai I. Loial tuturor”, apărut la Editura Corint, album de excepție ce conține fotografii de la ceremoniile ocazionate de înmormântarea Regelui Mihai I al României, din 16 decembrie 2017. Ilustrațiile fac parte din proiectul „Fotografii pentru Rege”.

Vor lua cuvântul:

Nicolae Pepene – istoric și director al Muzeului Județean de Istorie Brașov
Camelia Csiki – coautor al albumului, realizatoare a emisiunii Ora Regelui, TVR1
Ion Tucă – director al Casei Regale a României
Gelaledin Nezir – general maior (r), directorul de Cabinet al Ministrului Apărării Naționale

  Evenimentul va continua cu vizionarea filmului documentar „Inima Reginei”, un documentar inedit. Filmul are o durată de 58 de minute, în care portretul suveranei României Întregite este conturat prin interviuri de excepție ale Regelui Mihai I, Majestatea Sa Margareta, Regele Simeon al Bulgariei și Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, cel de-al cincilea copil al Reginei Maria.

În cadrul filmului documentar „Inima Reginei”, producție 2018 a TVR, a fost inclus si primul documentar cu același nume, realizat de Camelia Csiki pentru prima dată în 2007, premiat de Gala Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România. De data aceasta, noul documentar urmărește întregul traseu pe care l-a parcurs inima suveranei până și-a găsit liniștea. Este un demers unic al Televiziunii Române care a urmărit pe parcursul a 12 ani eforturile făcute de Regele Mihai I și de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, pentru a convinge autoritățile să redea inima Familiei Regale.

Scoasă din trup, din dorința testamentară a celei mai iubite regine a României, pentru a o dărui simbolic poporului pe care l-a iubit și pe care l-a ajutat să împlinească visul Marii Uniri, în ultimii 80 de ani, inima suveranei a trecut prin două țări și câteva orașe. Unii dintre cei mai reputați istorici ai vremii refac această povestea zbuciumată a vieții și morții Reginei Maria. Echipa TVR a refăcut traseul pe care l-a parcurs inima suveranei între anii 1938 – 2015.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar al artistului Adrian Naidin.

În ultimii ani, Adrian Naidin și-a început multe spectacole cu Imnul Regal. Iubește Familia Regală pentru că reprezintă cele mai înalte valori morale ale românilor, pentru că este păstrătoare a tradițiilor românești. L-a adorat pe Majestatea Sa Regele Mihai și anul trecut, își dorea tare mult să-i mai poată cânta încă o dată. Spectacolul pe care îl va oferi joi seara brașovenilor este pentru Regele Mihai și Regina Maria.

Partenerii evenimentului sunt Centrul Cultural Reduta, Grupul Editorial Corint și TVR1.

Intrarea este gratuită.

.....................................................................................................................................................................

Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Coburg-Gotha și duce de Edinburgh, și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Principesa Maria s-a logodit la 16 ani cu principele Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor al tronului României, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. A devenit regină în 1914, odată cu moartea lui Carol I și cu întronizarea lui Ferdinand ca rege al României. Încoronarea oficială a avut loc în 15 octombrie 1922, la Alba Iulia.


    Atât în timpul primului război balcanic (1912-1913), când a izbucnit o epidemie de holeră în tabăra românească de lângă Sofia, cât și în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria îmbrăcată în haine de soră medicală, a organizat spitale de campanie și a fost alături de soldații răniți pe front sau de bolnavii de tifos. Astfel, Regina Maria a început să fie numită de popor „mama răniților'' și „Regina-soldat''.

S-a implicat în viața politică, începând cu intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei și continuând cu vizitele sale în străinătate, cea mai însemnată fiind Conferința de Pace de la Paris, când, după retragerea delegației noastre, le-a reamintit aliaților occidentali de sacrificiile armatei române în timpul Primului Război Mondial.

Transilvania devenea parte a României Mari, în urma Unirii de la 1 decembrie 1918. În mai 1919, după Marea Unire din 1918, Regele Ferdinand I și Regina Maria au făcut o vizită în Transilvania, oprindu-se la Brașov, Făgăraș, Sibiu, Blaj, Alba Iulia, Brad, Țebea, Abrud, Câmpeni, Turda, Cluj, Bistrița, Careii Mari, Baia Marea, Oradea.

S-au bucurat de o primire călduroasă, adesea entuziastă. Regina consemna: ''În multe sate, calde primiri loiale, iar în final am ajuns la Alba Iulia, micul orășel al cărui nume are un ecou special în sufletul fiecărui român''. Pe parcursul întregii sale călătorii, regina a purtat costumul popular românesc.

La 1 decembrie 1920, în urma unei hotărâri unanime a consiliului orășenesc condus de primarul Karl Schnell, castelul Bran îi este oferit Reginei Maria, descrisă în document ca o „mare regină, care ( ...) răspândește binecuvântare pretutindeni unde pășește, cucerind astfel cu irezistibil avânt inimile populației țării întregi'', se arată pe site-ul oficial al castelului Bran, www.castelulbran.ro. Regina l-a refăcut și amenajat, lăsându-l, ulterior, moștenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.

Balcicul, o localitate la malul Mării Negre, a fost descoperit de Regina Maria la insistențele pictorului Alexandru Satmari, în 1924. Un an mai târziu se începea construcția domeniului de la Balcic, care a fost reședința preferată a acesteia. Aici a fost creat, la cererea reginei, un parc impresionant, transformat, ulterior în grădină botanică, datorită colecției de cactuși și de trandafiri.

Lângă palatul de la Balcic, Regina Maria a ridicat o capelă micuță, în întregime din piatră. Capela Stella Maris a fost construită de meșterul zidar Gaetan Denize, la cererea Reginei Maria, pentru momentele de rugăciune. În 1930, interiorul său a fost pictat de pictorii Anastase Demian și Tache Papatriandafil. Cu mult timp înainte de a fi terminată, Regina Maria și-a mărturisit dorința ca inima ei să fie adusă în această capelă.

În iunie 1933, Regina Maria își scria testamentul, cerând ca, după moartea ei, inima să îi fie depusă în capela de la malul mării, iar corpul să îi fie înmormântat în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș.

„Am redeșteptat la o viață nouă micul castel părăsit de la Bran, dar Tenha-Juva (Balcicul) a fost locul cel înfăptuit, acolo mi-a fost dat să fac din vis adevăr, și fiindcă aceasta a însemnat pentru mine mai mult decât ași putea tălmăci vreodată, am cerut fiului meu Regele Carol II ca inima mea să fie adusă și așezată la Stella Maris, biserica ce am clădit-o la marginea mării. Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeș lângă iubitul meu soț Regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie așezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o. În decursul unei lungi vieți atâția au venit la inima mea încât moartă chiar, ași dori să mai poată veni la ea dealungul potecii cu crini ce mi-a fost mândria și bucuria. Vreau să odihnesc acolo în mijlocul frumuseților făurite de mine, în mijlocul florilor ce le-am sădit. Și cum acolo se găsește inima mea eu nu vreau să fie un loc de jale ci dinpotrivă de pace și de farmec cum a fost când eram în viață'', potrivit testamentului Reginei Maria publicat pe www.historia.ro.

Suferindă încă din 1937, Regina a plecat la 17 februarie 1938 în Italia, la Merano. În aprilie același an, se mută în sanatoriul dr. Lahmann din Weisser Hirsch, lângă Dresda.

La 27 iunie, deși medicii o considerau inaptă pentru efortul unei călătorii lungi și obositoare, a luat hotărârea irevocabilă a revenirii în țară spre a-și găsi odihna de veci. A încetat din viață în ziua de 18 iulie 1938, în castelul Pelișor.

În zilele care au urmat, Regele Carol al II-lea împreună cu fiul său Mihai, au îndeplinit dorința testamentară a Reginei Maria. Astfel, trupul i-a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, alături de cel al soțului său, Regele Ferdinand.

Inima Reginei a fost așezată într-o casetă de argint de formă octogonală, iar aceasta a fost introdusă într-o casetă de bijuterii de argint aurit, gravată și ornamentată cu pietre prețioase, primită cadou de nuntă în 1893. Casetele au fost depuse, cu toate onorurile, în capela Stella Maris, la Balcic.

După Dictatul de la Viena și pierderea de către România a teritoriilor sud-dunărene în 1940 (Cadrilaterul), caseta cu inima Reginei a fost luată de la Balcic, fiind așezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, într-un sarcofag de marmură.

Pe peretele criptei de la castelul Bran, a fost montată o placa memorială montată, în 1995 care amintește că inima Reginei Maria s-a aflat depusă aici pentru o perioadă de timp (13 august 2009).

În 1968, regimul comunist a mutat caseta într-un seif al muzeului Bran, pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Comentarii

Ultimă oră