Sari la conținut

DOCUMENTAR: Viaţa şi minunile părintelui Arsenie Boca

documentar-viata-si-minunile-parintelui-arsenie-boca

Este considerat Sfântul Ardealului. A fost, poate, unul dintre ultimii monahi dăruiţi cu har dumnezeiesc. A prezis sfârşitul regimului Ceauşescu şi că va muri cu puţin timp înainte de căderea sa. A fost prigonit de comunişti toată viaţa, fiind închis în lagărul de muncă de la Canal. Minunile sale ţin de iubirea faţă de oameni. Pentru că, aşa cum spunea părintele Arsenie: “Iubirea lui Dumnezeu pentru cel mai mare păcătos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt faţă de Dumnezeu”.

Viaţa

S-a năsut pe 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus din Hunedoara. După absolvirea Institutului Teologic din Sibiu, mitropolitul Nicoale Bălan îl trimite la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Este hirotonisit în 1939 la mânăstirea Sâmbăta de Sus, primind numele de Arsenie, cel plin de bărbăţie, în limba greacă... Este începutul a ceea ce istoria ortodoxismului din România avea să numească „Mişcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta“. Arsenie Boca, îmbrăcat într-o reverendă albă, prinsă cu o centură, şi cu părul tăiat scurt la spate, contrar obiceiului călugărilor din epocă, devine, la început, duhovnicul a sute de oameni, transformaţi ulterior în adevărate mulţimi ce invadau curtea mănăstirii din Sâmbăta de Sus. De la Sărbătoarea Floriilor şi până la sfârşitul verii, mii de oameni dormeau pe pătură, în curtea aşezământului religios, contribuind, în timpul zilei, la treburile gospodăreşti din zonă. Toate acestea nu au fost pe placul Securităţii care l-a arestat pe părinte. După eliberare, va fi supravegheat până la moarte. Va fi stareţ şi duhovnic al Mânăstirii Prislop, unde, la dorinţa sa, a fost înmormântat. Va picta biserica de la Drăgăneşti unde are câteva premoniţii incredibile: apariţia telefoniei mobile şi atentatul de la turnurile gemene din New York !  Trece la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989, într-o chilie a Mânăstirii Sinaia.

Minunile

Pentru că au rămas fără nisip pentru construcţie la mânăstire, părintele s-a rugat şi a deviat cursul unui pârâu. Altă dată a coborât cu o lumânare aprinsă prin furtună. Când era la Sâmbăta,  „Un om din sat a adus-o la părinte pe fiica sa, de 16 ani, care suferea de paralizie infantilă. Părintele Arsenie l-a trimis acasă şi a dus-o pe fată într-o chilie, unde un călugăr bătrân se ocupa de ea, îi dădea de mâncare şi apă cu care să se spele. În timpul zilei, o cărau cu roaba la noi, care munceam prin curtea mănăstirii, ca să nu stea singură. Într-o zi, am văzut roaba intrând în interiorul mănăstirii. Şi, o oră mai târziu, am văzut fata, ieşind în picioare, sprijinindu-se de braţul părintelui Boca.“, a povestit părintele Oprea Crăciun. Un alt preot, Viorel Trifa, redă spusele unui fost gardian, angajat la una dintre închisorile la care fusese deţinut Boca. „I-au spus părintelui să le spună ceva despre Dumnezeu, ca să-i facă să creadă. Şi părintele le-a spus că la al doilea rând de porţi ale închisorii, se află două femei. Le-a descris, cu lux de amănunte, ce avea fiecare în desagă. Cei doi gardieni au fugit şi le-au scotocit femeilor în saci. La întoarcere, au reclamat la conducerea închisorii că printre deţinuţi se află un părinte care vede prin ziduri.“ Femeile cu bărbaţi pe front, veneau la părintele Arsenie să se roage şi să le spună dacă le mai trăiesc oamenii. El le zicea care e rănit şi care e mort şi când veneau scrisorile de pe front, aşa era după cum vedea părintele…

Pelerinaj la mormântul de la Prislop

Mormântul lui Arsenie Bica de la Prislop este vizitat, an de an, de zeci de mii de pelerini. În pacea şi tihna muntelui, încă se întâmplă minuni. Pentru că, aşa cum spunea, înainte de moarte : « După ce am să mă duc, voi face mai multe pentru voi » ! Biserica Ortodoxă Română nu pare a se grăbi să îl canonizeze pe Arsenie Boca, dar el este pentru noi Sfântul Ardealului, încă din timpul vieţii !


Comentarii

Ultimă oră