Sari la conținut

DNA: Parlamentarii Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi directorul Romsilva, urmăriţi penal

dna-parlamentarii-ilie-sarbu-viorel-hrebenciuc-ioan-adam-si-directorul-romsilva-urmariti-penal

Nume grele din politica românească au fost citate la DNA Braşov într-un dosar privind retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure care au aparţinut familiei Ghika. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, dar şi vicepreşedintele Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc au fost chemaţi de procurori la audieri. DNA a anunţat spre seară începerea urmăriri penale împotriva lui Ilie Sârbu, Viorel Hrebeciuc, Ioan Adam, şi a directorului Romsilva Adam Crăciunescu. Prejudiciul este de 300 de milioane de euro, scrie stiri.tvr.ro.

Senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam şi directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) care precizează, într-un comunicat, că şeful Romsilva se află sub control judiciar.

Ilie Sârbu este cercetat pentru folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, precizează DNA.

În cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmărirea penală vizează infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcşie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Braşov care instrumentează dosarul, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier. Procurorii DNA Braşov susţin că judecătorii de la Tribunalul Covasna, Gabriel Uţa şi Lorand Ordog, au reconstituit ilegal dreptul de proprietate asupra a 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, către Paltin Gheorghe Sturza, descendentul familiei nobiliare Sturza. Acesta a susţinut că este moştenitorul pădurilor în baza unor legături vechi cu o altă familie nobiliară, Ghica. Sturza este rudă de gradul 5 cu familia Ghica, iar, potrivit legii, numai rudele până la gradul 4 pot revedinca foste proprietăţi. CSM a încuviinţat deja arestarea la domiciliu a celor 2 magistraţi şi a judecătoarei Roxana Adam. Ea este soţia deputatului PSD Ion Adam, avocatul lui Gheorghe Sturza. Soţii Adam au fost cununaţi de Sturza. Amândoi au fost puşi sub învinuire. Judecătoarea a fost adusă la DNA direct din biroul ei de la Tribunalul Braşov.

Sturza voia să vândă pădurile cu 68 de milioane de euro şi avea nevoie urgentă de constituirea titlului de proprietate. Însă reprezentanţii Romsilva au atacat în instanţă revendicarea. Aici - susţin procurorii DNA - ar fi intervenit deputatul PSD de Bacău, Viorel Hrebenciuc. Acesta ar fi apelat la senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, ca să îl determine pe şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, să înceteze cu procesele.

Hrebenciuc a fost adus cu jandarmii la sediul DNA. El i-a transmis următorul sms interceptat de procurori deputatului Adam: "'Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!. Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi". (Sursa: referat DNA). Şi Hrebenciuc, şi Ilie Sârbu au fost puşi sub învinuire.

MAI MULTE PE: stiri.tvr.ro

Comentarii

Ultimă oră