Reprezentanţii Guvernului au propus, în discuţiile de luni seară din Consiliul Naţional Tripartit, majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 mai 2016, motivând că este necesar un studiu de impact, însă sindicatele se opun, a declarat pentru Mediafax,  liderul CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu. Liderul sindical a precizat că propunerea reprezentanţilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie începând cu mai 2016 nu poate fi acceptată de sindicate, care cer ca această majorare să se aplice din 1 ianuarie.
Bogdan Hossu a mai spus că reprezentanţii Guvernului şi-au motivat propunerea de majorare a salariului minim începând cu 1 mai prin faptul că este necesară realizarea unui studiu de impact.
În condiţiile în care reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor nu au ajuns la un acord, discuţiile continuă. Consiliul Naţional Tripartit, la care participă reprezentanţi ai Guvernului şi liderii confederaţiilor sindicale şi patronale, s-a întrunit luni seară, de la ora 17.00, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre salariul minim pe economie în 2016, în condiţiile în care până joi trebuie luată o decizie legată de oportunitatea majorării acestuia. Ultima şedinţă de Guvern din acest an, la care este aşteptată o decizie în privinţa salariului minim pe economie, este programată mâine.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, declara, săptămâna trecută, că Guvernul va lua o decizie privind salariul minim până în 31 decembrie, însă o eventuală majorare trebuie analizată atent pentru „a nu face mai mult rău decât bine”. Ministrul Muncii a explicat că în discuţiile cu sindicatele acestea au propus majorarea salariului minim la 1.200 de lei din 1 ianuarie. „Au fost două propuneri: sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie şi a doua propunere a venit de la patronate, 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei. Comisia de dialog social a luat act de propuneri, iar în momentul de faţă analizează variantele. (...) Decizia aparţine Guvernului, care va decide acest lucru până în 31 decembrie", a afirmat ministrul.
Sursa: mediafax.ro.