Sari la conținut

Din 12 noiembrie vom avea Dosar Electronic de Sănătate

din-12-noiembrie-vom-avea-dosar-electronic-de-sanatate

Din 12 noiembrie 2016, Dosarul Electronic de Sănătate (DES) - o altă componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) - va deveni obligatoriu, au anunţat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Spre deosebire de Card, însă, DES trebuie utilizat de toţi medicii, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau în privat şi chiar de către cei care nu au contract cu casele de asigurări de sănătate. Aceştia din urmă vor trebui să facă o cerere la CAS pentru a primi un certificat digital, pe baza căruia se vor înregistra în PIAS.


   Introducerea Dosarului Electronic de Sănătate provoacă deja controverse.

Începând de sâmbătă, 12 noiembrie, Dosarul Electronic de Sănătate urmează să devină obligatoriu, lucru care a stârnit discuţii în rândul pa­cienţilor, dar mai ales în rândul medicilor. Deşi atât medicii, cât şi reprezentanţi ai pacienţilor susţin că proiectul este absolut necesar, fiind un sistem care ar facilita accesul medicului la istoricul pacientului pentru a pune un diagnostic corect, principala problemă este faptul că datele pacienţilor nu sunt în siguranţă, putând fi accesate de oricine, ceea ce ar încălca norme de confidenţialitate. „Un dosar în care medicii să vadă trecutul pacientului este ceva absolut normal şi trebuie să existe. Problema este însă că în forma actuală nu se asigură protecţia datelor pacientului. Tre­buie să se asigure într-un fel confidenţialitatea datelor, şi anumite date să fie disponibile doar în si­tuaţia în care legea o prevede, de exemplu dacă este vorba despre un proces penal sau dacă sunt pro­bleme de sănătate publică“, a explicat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedinte al Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Să­nă­tate afirmă răspicat că datele me­dicale sunt securizate.

„Din punct de vedere al securităţii, aş vrea să asigur că dosarul este conceput cu utilizarea celor mai mari standarde de securitate în domeniul datelor medicale. Există două bariere de intrare în dosarul electronic: matricea de securitate plus o parolă suplimentară şi există şi voci care spun că acest dosar electronic este prea securizat pentru că ar trebui ca medicii să aibă acces necondiţionat la toate datele. În momentul de faţă suntem, faţă de alte ţări, foarte securizaţi din acest punct de vedere“, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Din momentul în care Dosarul Electronic de Sănătate va fi obligatoriu, medicii, indiferent dacă lucrează în sistemul de stat sau în cel privat, vor completa datele medicale ale pacienţilor pe care îi consultă, acest lucru fiind necesar pentru a pune un diagnostic corect. Vor fi trecute grupa de sânge a pacientului, RH-ul, bolile cronice de care acesta suferă, intervenţiile chirurgicale prin care a trecut, tratamentele curente sau internările recente.

Să sperăm că va fi facilă folosirea Dosarului Electronic de Sănătate şi că nu se vor întâmpina problemele tehnice care cam afectează în ultima vreme Cardul de Sănătate.

Comentarii

Ultimă oră