Sari la conținut

Diferenţele din prezent dintre cerere şi vânzare a imobiliarelor

diferentele-din-prezent-dintre-cerere-si-vanzare-a-imobiliarelor

Cererea de locuinţe care s-au pus la vânzare începând cu a cincea lună a anului în curs a fost foarte mare. Chair mai mare decât ceea ce s-a anunţat pe anul 2018. La polul opus, când vine vorba de ofertă, putem spune că aceasta a fost mai mică, prin comparaţie cu 2018.

Analize Imobiliare a realizat un raport de curând prin care se constată că , interesul pentru achiziţia de proprietăţi rezidenţiale în marile oraşe ale ţării s-a menţinut, în cel de-al doilea trimestru al anului în curs, la un nivel stabil comparativ cu cele trei luni anterioare. 166.000 de potenţiali cupărători au fost la vânătoare după locuinţe în marile oraşe româneşti prin intermediul Imobiliare.ro. Se înregistrează o creştere de 1,2% faţă de de primul pătrar din 2019, când se ştie un număr de 164.00 de căutări.

Comparativ cu 2018, aceeaşi perioadă, s-a constatat o creştere de 14 procente în volumul de cerere, iar tendinţa de creştere se observă în toate marile centre regionale analizate. De menţionat este că, în patru din şase oraşe, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de două cifre: cea mai mare diferenţă poate fi observată în Braşov (+25%), oraşul de la poalele Tâmpei fiind urmat de Bucureşti (+16%), Constanţa (+13%), Timişoara (+10%). În Cluj-Napoca şi Iaşi, pe de altă parte, au avut loc creşteri de sub 10%, mai exact +7% şi, respectiv, +6%.

Cererea pe Capital, de 5-7 ori mai mare decât în celelalte mari oraşe

Capitala este oraşul care se situează la o distanţă considerabilă de celelalte centre regionale pe platforma Imobiliare.ro, în domeniul caselor şi apartamentelor. S-au înregistrat 88.500 de căutări trimestrul trecut, un număr de 5-7 ori mai mare decât cel consemnat în celelalte oraşe. După Bucureşti urmează Timisoara, cu 18.000 de căutări în perioada analizată, apoi Constanţa (16.000 de căutări), Braşovul (16.100 de căutări), Cluj-Napoca (15.200 de căutări) şi, respectiv, Iaşiul (12.200 de căutări).

Pentru a vedea ofertele de apartamentele de vânzare Bucureşti, accesează site-ul Flatfy, motorul de căutare care cuprinde majoritatea anunţurilor cu apartamente şi case de vânzare şi închiriere din ţară.

Motorul de căutare Flatfy este un site obiectiv, inovativ şi confortabil, unde totul este organizat simplu şi clar, astfel economisind clienţilor timpul de căutare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului . Incă un plus este faptul că motorul de căutare a imobiliarelor din România poate fi accesat atât pe computer, cât şi de pe tabletă şi de pe telefonul mobil.

Proprietăţile noi rămân cele vizate de cumpărători în continuare, la fel ca în lunile precedente. Având în vedere oraşele precizate mai sus, imobilele noi deţin o pondere de 57% din totalul căutărilor, număr ce coincide cu cel înregistrat în cele 2 trimestre anterioare. Imobilele finisate după anul 2000 sunt cele mai căutate în principalele 3 centre regionale ale ţării : Cluj-Napoca (cota de piaţă este 74%, trimestrul trecut fiind 70%), Iaşi (68% în uşoară creştere de la 67%), Bucureşti (60%, în uşoară creştere de la 61%). Spre mirarea noastră, celelalte oraşe deţin o pondere semnificativă, dar minoritară în ceea ce priveşte locuinţele noi, şi anume 47% în Timişoara, 44% în Braşov şi, respectiv, 42% în Constanţa.

Un număr de 116.109 de vânzări imobiliare a fost înregistrat ân statisticile realizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pe primul trimestru al anului în curs. Aceste cifre marchează o drastică scădere faţă de anul 2018 (22%). În acea perioadă cunoşteam numărul 148.951 ca reprezentant al acestor operaţiuni. În aceeaşi perioadă, în judeţul Timiş a avut loc o scădere similară (-24%) a numărului de tranzacţii imobiliare, de la 8.685 la 6.572.

De altfel, în Timiş s-a constatat o creştere în numărul tranzacţiilor cu terenuri, aspect ce ne poate înduce că trebuie să ne aşteptăm ca ăn viitorul apropiat să se ridice multe noi locuinţe în acest judeţ. Astfel, în primul trimestru din 2019 terenurile extravilane au făcut obiectul a 2.064 de contracte, acestea fiind urmate, ca pondere, de tranzacţiile cu terenuri intravilane fără construcţii, în număr de 1.800. Se sesizează egalitatea dintre achiziţiile de unităţi individuale şi cele de terenuri intravilane cu construcţii, cu un total de câte 1.354 de tranzacţii încheiate.

Comparând situaţia actuală cu primele luni ale lui 2019, este de menţionat că oferta de proprietăţi rezidenţiale disponibile spre vânzare în cele şase mari centre regionale ale ţării (apartamente şi case construite înainte de anul 2000) a consemnat, per ansamblu, o creştere uşoară, anume de 2,5%. În Cluj-Napoca (+11,2%), Iaşi (+5,8%) şi, respectiv, Bucureşti (+1,9%); în celelalte oraşe au fost consemnate scăderi: -6,1% în Constanţa, -0,7% în Timişoara şi, respectiv, -0,1% în Braşov se obsevă creşteri în rapoarte şi grafice cu privire la acelaşi capitol.

Pe de altă parte, privind o paralelă dintre 2019 şi 2018, la nivelul unor centre regionale se evidenţiază o scădere a ofertei cu 7,3 procente. Scăderi din acest punct de vedere au avut loc în cinci din şase centre regionale, mai exact în Iaşi (-10,2%), Bucureşti (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Braşov (-3,9%) şi, respectiv, Timişoara (-3%). Constanţa este judeţul unde putem vorbi despre o mărire a ofertei, cu 0,8% procente comparative cu anul precedent.

În rândul noilor proprietăţi sau construcţii băgate pe piaţă, primul trimestru al anului 2019 îl conduce pe cel de-al doilea, cu 2,2%. . Tendinţa descendentă poate fi observată în patru din şase oraşe, anume în Constanţa (-12,9%), Timişoara (-9,7%), Braşov (-9,4%) şi, respectiv, Bucureşti (-5%). Pe de altă parte, creşteri ale acestui indicator au fost consemnate în Cluj-Napoca (+17,8%), dar şi în Iaşi (+8%).

Volummul noilor anunţuri rezidenţiale creşte puţin câte puţin, întrucât diferenţa faţă de acelaşi trimestru al anului trecut este, într-un avans anual cumulat, de 0,6%. De data aceasta, creşteri au fost consemnate în trei dintre cele şase mari oraşe, anume în Cluj-Napoca (+19%), Braşov (+6,7%) şi Constanţa (+1,8%). Scăderi au avut loc, însă, în celelalte trei, anume în Iaşi (-11,4%), Bucureşti (-3,6%) şi, respectiv, Timişoara (-0,6%).

De astăzi, new.Flatfy.ro devine Korter.ro. Korter este un motor de căutare a imobiliarelor noi, o alegere confortabilă de găsire a complexelor rezidenţiale din România.

Comentarii

Ultimă oră