Sari la conținut

„Descoperă sufletul Transilvaniei” - paşaportul de vacanţă

descopera-sufletul-transilvaniei-pasaportul-de-vacanta

50 de lei pentru un paşaport de vacanţă cu care poţi vizita 24 de  Biserici fortificate săseşti din Braşov, Sibiu şi Târgu Mureş, începând din luna iulie până la sfârşitul lui octombrie. Asta în cadrul proiectului „Descoperă sufletul Transilvaniei”, prin care iniţiatorii vor să salveze acest patrimoniu şi vor să-l reintroducă într-un circuit turistic.

În total, în Transilvania sunt peste 180 de lăcaşe de cult fortificate. Reprezentanţi de la Biserica Evanghelică din România au gândit acest proiect încă din toamna anului trecut. Din judeţul Braşov au fost incluse Biserica Neagră şi Bisericile fortificate din Prejmer şi Hărman. Biserica Neagră are deja zeci de mii de turişti în lunile de vară. Însă, lăcaşurile de cult din judeţ au doar câteva sute de vizitatori. Majoritatea sunt din străinătate. După plecarea saşilor din aceste localităţi, Bisericile au intrat într-un proces de degradare. Înscrierea lor în circuitul turistic este o şansă de a le păstra şi valorifica, consideră iniţiatorii proiectului.

„Noi vrem să schimbăm aceste lucruri, în sensul dezvoltării turismului şi către acele localităţi mai mici, dar cu un patrimoniu foarte valoros, inclus, în multe cazuri, în patrimoniul UNESCO şi care ar putea să permită localităţilor respective să se dezvolte economic”, a spus Carmen Schuster, manager proiect Biserici Fortificate.Paşaportul de vacanţă poate fi cumpărat deja de la Bisericile care au fost incluse în acest circuit turistic. Este valabil până la sfârşitul lunii octombrie. „Prin taxa de 50 de lei se pot vizita 24 de cetăţi, biserici fortificate. Cel care l-a cumpărat se va gândi chiar serios să meargă să viziteze şi alte biserici unde nu va plăti nimic în plus”, a declaratAndras Pal, preot Biserica Evanghelică C.A. din România, Parohia Prejmer. „Dincolo de valoarea lor istorică şi culturală, surpind printr-o naturaleţe şi armonie nebănuite, armonie a arhitecturii, a formelor, cu mediul înconjurotor, cu care se încadrează în peisaj”, a spusChristian Plajer, prim-preot Biserica Evanghelică C.A. din România, Parohia Braşov.

Anul acesta, proiectul este în faza de test. Dacă va avea rezultate, iniţiatorii se gândesc să-l extindă.

În paralel a fost dezvoltată o aplicație smartphone prin care utilizatorii pot afla informații turistice, istorice și de localizare a tuturor bisericilor fortificate săsești din Transilvania. Aceasta poate fi descărcată gratuit, atât pentru Android cât și pentru iOS, de pe site-ul www.kirchenburgen.org .

Comentarii

Ultimă oră