Sari la conținut
decizia-privind-cetatuia-se-amana-

După mai multe amânări, Curtea de Apel Braşov a emis miercuri sentinţa în procesul privind Complexul Cetate, după ce, în luna octombrie a anului trecut, instanţa de fond a stabilit că monumentul trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace în cea a statului român.

Potrivit presei, Curtea de Apel păstrează dispoziţiile sentinţei referitoare la cererea de intervenţie în interes propriu a Statului Român, reprezentat legal de Ministerul Finanţelor Publice.

Astfel, instanţa a respins cererea Primăriei Braşov, care a solicitat să devină proprietar al imobilului.

Decizia de miercuri poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare la Curtea de Apel Braşov, care va transmite dosarul la instanţa superioară, respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

-----

Curtea de Apel Braşov a amânat pronunţarea în procesul prin care Primăria Braşov a revendicat Cetăţuia de pe Dealul Straja. În instanţa de fond, judecătorii au decis ca monumentul să revină în proprietatea statului român, dar atât proprietarul imobilului Aro Palace, cât şi mai multe ministere au depus apel.

Astfel, judecătorii din Braşov se vor pronunţa în acest dosar în 31 mai. Având în vedere că valoarea imobilului este foarte mare, decizia Curţii de Apel Braşov din 31 mai va mai putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Valoarea Cetăţuii de pe Dealul Straja este de aproximativ 357.000 de euro. Aceasta este, însă, doar valoarea „de inventar”, pentru că în anul 2013, SIF Transilvania o evaluase la 5,2 milioane de euro.

Ulterior, în anul 2014, când Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Braşov au renunţat în favoarea municipalităţii braşovene la dreptul de preemţiune privind achiziţionarea Cetăţuii, valoarea monumentului a fost stabilită la 3,8 milioane de euro.

Cetăţuia de pe Dealul Straja a intrat în circuitul turistic, în 1982, după o amplă restaurare, fiind administrat, până în 1991 de ONT Carpaţi, an în care, printr-un ordin al Ministerului Comerţului şi Turismului, a intrat în proprietatea Aro Palace.

În cetate a funcţionat un restaurant al celor de la Aro, iar din 2014 a fost pus lacătul pe uşă, monumentul fiind într-o stare avansată de degradare.

Comentarii

Ultimă oră