Sari la conținut

De la 1 iulie, creşte salariul minim, dar vin şi scumpiri

de-la-1-iulie-creste-salariul-minim-dar-vin-si-scumpiri

De la 1 iulie creşte  valoarea salariului minim brut de la 750 de lei, până la 800 de lei. De asemenea, se majorează ajutorul social. Majorarea salariului minim pe economie, prevăzută în actul normativ prevedea creşterea lefurilor în două etape, respectiv de la 700 de lei la 750 de lei cu data de 1 februarie şi de la 750 de lei la 800 de lei de la 1 iulie. Conform actului normativ, de la 1 iulie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 800 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore în medie pe lună, reprezentând 4,74 de lei pe oră. Astfel, toţi angajatorii care stabilesc salarii mai mici decât cel minim riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, sancţiuni care vor fi aplicate de inspectorii de muncă.
În schimb, urmează scumpiri pe linie la utilităţi. Astfel, primăriile au decis să majoreze preţul apei reci, aşa încât valoarea unui metru cub creşte cu cel puţin 10 -15%. De asemenea, se va majora preţul gazelor naturale, cu 8%, potrivit calendarului de liberalizare a tarifului la gaze. De la 1 iulie se introduce şi forfetarul, iar statul aplică penalităţi mai dure pentru întârzierile la plată. Forfetarul va fi achitat de la începutul lunii viitoare de hoteluri, restaurante, service-uri auto, firme de fast-food. Acesta va lua forma unei sume fixe, stabilită în funcţie de diverşi indicatori. Potrivit autorităţilor, impozitul nu se va adăuga celui pe venit sau profit, ci le va înlocui pe acestea. Lovite vor fi însă firmele cu pierderi, care, deşi nu realizează câştig, vor achita impunerea.
Totodată, în locul unei penalităţi fixe, achitată după 30 de zile de întârziere, cei care uită de plata taxelor la stat vor plăti penalităţi şi dobânzi din prima zi de întârziere.

Comentarii

Ultimă oră