Sari la conținut

De ce nu reacţionează pisicile la vocea stăpânului

de-ce-nu-reactioneaza-pisicile-la-vocea-stapanului

Un studiu realizat de o echipă de cercetători japonezi a demonstrat că deşi pisicile sunt capabile să recunoască vocea stăpânului lor, ele preferă s-o ignore. Motivul este 'autodomesticirea' spre deosebire de caini care au fost domesticiti.

Potrivit unor analize genetice recente, strămoșul comun al pisicii moderne este Felis silvestris, o specie de pisică sălbatică ce a venit în contact cu oamenii în urmă cu circa 9.000 de ani. Pe măsură ce societățile timpurii au dezvoltat agricultura, aceste animale s-au apropiat de acestea pentru a vâna rozătoarele care erau atrase de depozitele de cereale. În cuvintele autorilor lucrării, pisicile s-au 'autodomesticit'.

'Din punct de vedere istoric, pisicile, spre deosebire de câini, nu au fost domesticite să se supună ordinelor stăpânilor. Dimpotrivă, ele par să ia inițiativa în interacțiunea om-pisică', se afirmă în studiu, citat de agerpres.ro.

Aceasta contrastează cu relația om-câine, cel din urmă fiind domesticit de-a lungul mai multor mii de ani pentru a răspunde la ordine și comenzi. Pisicile, în schimb, n-au avut nevoie niciodată să învețe un astfel de comportament. Lucrarea notează că, deși câinii sunt percepuți de către stăpânii lor drept mai afectuoși decât pisicile, ambele animale se bucură de un nivel similar de atașament din partea proprietarilor.

'Aspectul legat de comportamentul pisicilor care îi determină pe stăpânii lor să se atașeze de ele rămâne nedeterminat', încheie studiul.

Comentarii

Ultimă oră