Sari la conținut
de-ce-ar-trebui-sa-mancati-mai-multe-oua

Oul a fost condamnat în repetate rânduri că ar fi un aliment ce ne-ar pune sănătatea inimii în pericol. Medicii nutriţionişti afirmă că aceste afirmaţii sunt departe de adevăr, mai ales când avem de-a face cu persoane perfect sănătoase. Aceştia recomandă să mâncăm chiar şi patru ouă pe săptămână, deoarece acest aliment conţine opt aminoacizi esenţiali şi proteine de înaltă calitate.

Un singr ou furnizează organismului 15% din aportul zilnic de fier, 25% din doza zilnică de fosfor la copii, 17% din doza zilnică de fosfor la adulţi şi între 10 şi 30% din doza zilnică de vitamine. Majoritatea nutrienţilor se regăsesc în gălbenuş.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care medicii nutriţionişti ne recomandă să mâncăm ouă chiar şi de patru ori pe săptămână. În plus, ouăle ajută şi la lupta împotriva kilogramelor în plus, deoarece un singur ou fiert are 80 de calorii, dar acesta ajută la menţinerea senzaţiei de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp.

În plus, medicii menţionează că acest aliment a fost condamnat pe nedrept şi că nu duce la apariţia bolilor cardiovasculare, ci dimpotrivă ar proteja organismul împotriva lor. Oul este una din puţinele surse alimentare de vitamina D necesară pentru absorbţia calciului din alimente şi fixarea lui în oase. Chiar dacă cea mai mare parte din vitamina D se produce în organism sub acţiunea razelor de soare, copiii, persoanele în vârstă şi femeile însărcinate au nevoie de cantităţi crescute de vitamina D, iar oul este sursa ideală.

Un ou furnizează organismului 10 % din aportul zilnic de seleniu şi contribuie la menţinerea sintezei optime de spermă. Mai mult, acest aliment ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos datorită conţinutului bogat în vitaminele B6, B12 şi folaţi.

Nutriţioniştii mai spun că acest aliment protejează vasele de sânge prin proprietăţile antioxidante conferite de seleniu şi vitamina E. Oul este colecistokinetic, adică contractă bila şi ajută la eliberarea sărurilor biliare, conform gandul.info

Comentarii

Ultimă oră