Sari la conținut

Seminar practic de muzică şi mişcare pentru dascălii din Brașov

dascalii-din-brasov-invatati-cum-sa-le-predea-copiilor-muzica-si-miscare

Învăţătorii şi profesorii care predau în ciclul primar, din Braşov, sunt aşteptaţi la un seminar practic de muzică şi mişcare conceput special pentru ei, de cei de la Asociaţia Dalcroze România.

Seminarul se va desfăşura în Complexul Memorandumului (str. Memorandului nr. 34 – 38, Brașov), pe parcursul a 10 ore, structurate în două zile, în 19 şi 20 mai 2018.

Orele sunt concepute de unul dintre cei mai buni specialişti în pedagogia muzicală activă Dalcroze - Anne-Claire Rey- Bellet, profesor de muzică şi mișcare ritmică la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, care va lucra împreună dascălii pentru aprofundarea diferitelor noţiuni muzicale prevăzute în programa scolară pentru materia Muzică şi mişcare.

Sâmbătă (19 mai 2018), seminarul se va desfăşura între orele 10.00 – 18.00, iar duminică (20 mai 2018) între orele 9.00 – 12.00, accentul fiind pus pe latura practică.

Pe parcursul celor 10 ore de seminar, învățătorii și profesorii din învățământul primar pot experimenta diferite fațete ale pedagogiei muzicale de tip activ Dalcroze în relație directă cu noțiunile programei: schema practică de organizare a unei ore de muzică și mișcare, integrarea unor noțiuni muzicale pentru elevi cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, valorizarea cântecelor prin mișcare, exerciții de concentrare, coordonare, reacție, expresie, dezvoltare corporală prin și pentru muzică, sugestii muzicale pentru dezvoltarea și îmbogățirea percepțiilor corporale.

Toţi participanţii vor primi la finalul seminarului diplomă de participare.

Numărul cursanţilor este limitat la 40.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Dalcroze România în parteneriat cu Universitatea Transilvania Braşov - Facultatea de Muzică.

Cei interesaţi, pot afla mai multe detalii pe site-ul http://dalcroze.ro , secţiunea Programe.

.............................................................................................................

„Nu ascultăm muzica doar cu urechile, ci o simtim rezonând în tot corpul, în creierul și în inima noastră.” (Emile Jaques-Dalcroze)

Pedagogia Jaques-Dalcroze se bazează pe legătura esențială dintre mișcarea corporală și muzicalitate, într-o abordare interactivă și pluridisciplinară, care permite dezvoltarea inteligențelor multiple și exersarea facultăților afective, motrice, imaginative, spațiale și intelectuale, în relație cu muzica.

Urmărește formarea urechii muzicale și dobândirea unei înțelegeri profunde și integrate a muzicii. Exersarea ritmului prin mișcări corporale ajută la formarea complexă a personalității unui copil și dezvoltă muzica în totalitatea ființei lui, antrenând toate facultățile: cognitivă, afectivă și psiho-motorie.

Profesorul improvizează, inventează spontan muzica și suscită reacții. Pedagogia Dalcroze implică exerciții variate, deschise la adaptări, în funcție de nivelul fiecărui participant.

Născută la Geneva, Anne-Claire Rey-Bellet a urmat studii literare și muzicale, înainte de a obține diploma de licența și master în pedagogia muzicală Jaques-Dalcroze. Predă la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, în cadrul căruia este responsabilă cu predarea pedagogiei și a metodologiei pentru studenții de la Haute École de Musique de Genève (viitori profesori în metoda Jaques-Dalcroze).


     Și-a completat parcursul profesional cu o formare care îi permite să predea ritmica persoanelor în vârstă. Susține stagii în străinătate și predă în cadrul școlii de vară de la Institutul Jaques-Dalcroze din Geneva, Elveția. A susținut lecții de ritmică în cadrul Festivalului de Muzică Clasică de la Megève și oferă cursuri pentru specialiștii și profesorii de muzică din cadrul Departamentului de Instrucție Publică din Geneva. Anne-Claire Rey-Bellet este compozitoarea și autoarea « Zélie-Chansons », care au fost lansate în iunie 2010. Al doilea volum a fost editat în decembrie 2011, al treilea în 2014, iar al patrulea a apărut în noiembrie 2016.

Comentarii

Ultimă oră