Sari la conținut

România nu semnează Acordul de combatere a contrafacerii (ACTA), a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. „Eu, ca ministru al Comunicaţiilor, pot spune că România nu semnează ACTA“,  a precizat Dan Nica, în aplauzele participanţilor prezenţi la Ziua Comunicaţiilor.
Precizarea ministrului Comunicaţiilor vine la o zi după ce premierul Victor Ponta a anunţat că România nu poate să ratifice un acord aşa cum este ACTA în momentul de faţă.
„Încerc să-mi ţin un angajament, cu această ocazie, pe care îl ceream Guvernului României înainte de a fi în această funcţie, de a anunţa că, din punctul meu de vedere, România nu poate să ratifice un acord aşa cum este ACTA, decât în momentul în care acesta va suferi modificările necesare care să garanteze libertatea şi drepturile private ale fiecăruia dintre noi“, a anunţat, miercuri, premierul Ponta. În data de 8 mai, controversatul Acord de combatere a contrafacerii (ACTA) a suferit o nouă lovitură în Parlamentul European, după ce raportorul Comisiei pentru libertăţi civile şi-a exprimat dorinţa ca ACTA să fie respins.
Comisia LIBE a Parlamentului European nu are decât drept de aviz în dosarul ACTA, rolul său în acest caz fiind să stabilească dacă tratatul internaţional respectă sau nu Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
Încă de la anunţul din ianuarie privind semnarea sa, ACTA a stârnit critici dure şi numeroase proteste în stradă.
Comisia Europeană a decis trimiterea ACTA la Curtea Europeană de Justiţie, în contextul îngrijorărilor exprimate în Europa cu privire la posibila incompatibilitate a acordului cu drepturile şi libertăţile fundamentale.
Executivul UE a făcut totodată apel la Parlamentul European să nu ia o decizie asupra ACTA până când CEJ nu-şi va exprima propria opinie. România, semnatară a ACTA, a anunţat la 24 februarie că va amâna ratificarea acordului până la pronunţarea Curţii Europene de Justiţie.

Comentarii

Ultimă oră