Sari la conținut

Dacă primeşti ajutor de încălzire, pregăteşte-te de control!

daca-primesti-ajutor-de-incalzire-pregatestete-de-control

Primii vizaţi sunt cei ce au primit lemne, iar Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) va demara procedura de control şi pentru ceilalţi beneficiari. Vorbim despre braşovenii care încă mai sunt racordaţi la sistemul centralizat, dar şi despre cei ce au centrale individuale. Numărul acestora din urmă a crescut, în detrimentul primei categorii, în principal din cauza debranşărilor masive înregistrate în ultimii ani.
În medie, de vreo doi ani numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire a fost în uşoară scădere. Astfel, la începutul sezonului rece primăriile din judeţ au cumulate aproximativ 17.000 de solicitări de subvenţie, fie că este vorba despre încălzirea cu lemne, gaz metan sau în sistem centralizat. La final de sezon, numărul beneficiarilor ajunge la aproape 25.000.  Cam 60% din beneficiarii ajutoarelor de încălzire vor fi verificaţi în aceste săptămâni.
"Verificările constau în acea anchetă socială care urmează să fie completată de asistenţii sociali. De asemenea, aceştia vor cere actele doveditoare privind veniturile realizate de persoanele singure sau de familiile beneficiare" a declarat  Diana Borş, director executiv  AJPIS Braşov.
Pentru prima fază, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială i-a selectat pentru verificare pe beneficiarii subvenţiei care au primit lemne pentru încălzire. Pentru această variantă au optat aproape 6.400 de braşoveni din judeţ. Alegerea celor care vor fi inspectaţi s-a făcut pe baza unor criterii. Cel mai important este legat de venituri, dar mai ales de lipsa lor, conform datelor înscrise de beneficiar în cerere.  "Persoanele care şi-au declarat venituri 0 vor fi primele verificate" a precizat Diana Borş. Cereri de ajutoare pentru încălzire se mai pot depune până la finalul sezonului. Subvenţia se acordă familiilor sau persoanelor singure pe perioada sezonului rece dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 615 lei. Pentru familiile şi persoanele singure beneficiare de ajutor social se acordă un ajutor în sumă fixă de 58 lei.

Comentarii

Ultimă oră