Sari la conținut

Curs de crestături tradiționale în lemn la Casa Junilor

curs-de-crestaturi-traditionale-in-lemn-la-casa-junilor

Artiștii Georgiana Gămălie și Ioan Aron Taroi, de la Asociaţia Culturală Artessenția, le lansează brașovenilor care vor să ia parte la activități interesante în această vară, invitația de a începe călătoria în universul semnelor protectoare crestate şi incizate pe suprafaţa lemnului de tei, participând la cursul de crestături în lemn de la Casa Junilor.

Cursul va cuprinde două ateliere:

1. Atelier de inițiere. Pentru a ne familiariza cu ustensilele și cu tehnica, participanții la curs vor cresta trei elemente de bază și le vor afla semnificația: rozeta, colţul de lup şi zig-zag-ul - elemente regăsite și pe vechea poartă a lui Grid, din Scheii Brașovului.

2. Odata deprinși cu acest meșteșug, în cadrul celui de-al doilea atelier, cursanții vor fi provocați să cresteze un prasnel - pandantiv. (Prasnelul este rotița de lemn, găurită la mijloc sș fixată în trecut în partea de jos a fusului de tors pentru ca acesta să se învârtească mai ușor). Prasnelul realizat la curs va fi împodobit cu rozete solare, după chipul celor vechi și va fi transformat într-un pandantiv original.

Atelierele se adresează tuturor doritorilor cu vârsta peste 12 ani.


   Taxă participare: 80 lei - sunt incluse materialele şi uneltele de început. Pentru a fi încurajați, cursanții vor primi din partea organizatorilor cuțitul de crestat, prevăzut cu o rezervă, pentru a continua acest meșteșug în liniștea căminului propriu.

Pentru înscriere, e nevoie de un mesaj de confirmare cu titlul „Înscriere curs crestături”, care să conțină numele participantului și un număr de telefon de contact, la email casajunilor@gmail.com.

Primul atelier are loc marți, 2 august 2017, între orele 18:00 și 20:00 .


Cursul are loc la Casa Junilor ( Sediul Uniunii Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi), pe str. Prundului nr. 1, Brașov.

________________________________________________

Acest eveniment face parte din seria atelierelor organizate la Casa Junilor, prin care organizatorii, Asociaţia Culturală Artessentia şi Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovechi, doresc să readucă în atenție artele și meștesugurile uitate specifice zonei în care trăim.

Comentarii

Ultimă oră