Sari la conținut

”Cuminţenia Pământului” a adunat peste 100.000 de donatori şi 1.163.032 de euro strânşi în patru luni

cumintenia-pamantului-a-adunat-peste-100000-de-donatori-si-1163032-de-euro-stransi-in-patru-luni-

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină achiziţionarea de către statul roman a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi, iar suma strânsă până vineri, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, este de 1.163.032 de euro. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a transmis că instituţia va reveni cu ”planul de acţiune”.

Peste 100.000 de donatori, persoane fizice şi juridice, s-au implicat în subscripţia publică pentru “Cuminţenia Pământului”, iar 11.500 de vizitatori au văzut sculptura lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Băncii Naţionale a României din 16 iunie până în prezent, transmite agenţia GMP, responsabilă de campania ”Brâncuşi e al meu”.

Modurile în care donatorii şi-au arătat sprijinul pentru subscripţia publică au fost originale. Avram Iancu, hunedoreanul din Valea Jiului,  a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii fără costum de protecţie termică, dedicând întregul său efort “Cuminţeniei Pământului”.

Neagu Djuvara a lansat un apel pentru donaţii cu ocazia aniversării a 100 de ani, iar Ministerul Culturii a realizat împreună cu artistul Mircea Cantor şi în parteneriat cu Romfilatelia o ediţie specială de plicuri dedicată campaniei de subscripţie publică pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”. Astfel, 25.000 de plicuri sunt disponibile în 392 de unităţi ale Poştei Române la preţul de 1,5 lei, începând cu data de 1 septembrie. Mai mult, 1 din 6 participanţi ai festivalului Electric Castle a donat pentru ”Cuminţenia Pământului”.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Comentarii

Ultimă oră