Sari la conținut

Petele de fructe: cu soluție de sare de lămâie. Insistă pe locul pătat cu sare de lămâie și clătește imediat cu apă rece.
Petele de sânge: Cu solu-ţie de sare de lămâie sau apă oxigenată pot fi scoase și petele de sânge. Nu pune niciodată apă caldă pe o pată de sânge, întrucât aceasta fixează pata în material.
Guma de mestecat: alcool medicinal. Pune obiectul respectiv în apă, apoi rade guma cu lama unui cuțit. Pata care a mai rămas poate fi eliminată în totalitate cu ajutorul unui solvent cum ar fi alcoolul medicinal.
Petele de rugină: în lapte crud timp de 30 de minute, apoi pune obiectul la soare pentru încă o oră. Dacă ulterior îl speli și în mașina de spălat, pata va dispărea cu siguranță (testat de noi!).
Petele de vin: cu orice alcool alb: țuică, vodcă, alcool pur.
Petele de răşină: cu un tampon îmbibat cu benzină.
Petele de alcool sau ceai: cu soluție de părți egale apă și alcool.
Petele de iod: se presară atunci când sunt încă proaspete cu făină sau amidon, se lasă 1-2 ore, și apoi se spală cu detergent și apă caldă.
Petele de cafea: cu o cârpă curată și apă minerală gazoasă sau, pur și simplu, numai într-un jet foarte puternic de apă rece, ca apoi să pui obiectul în mașina de spălat, la un ciclu normal pentru tipul țesăturii.
Petele de transpiraţie: cu apă și oțet.
Petele de ceară: pune o hârtie absorbantă (sugativă, șervețel, prosop de hârtie) peste ele și calcă cu un fier încins. Schimbă foaia de hârtie până ce toată ceara s-a transferat prin căldură pe aceasta, iar locul de pe material este curat.
Petele de mucegai: cu oțet. Lasă obiectul într-o farfurie cu oțet cel puțin o oră, dacă pata e proaspătă, apoi clătește cu apă și săpun. Soarele omoară mucegaiul, așa că usucă obiectul la soare.
Fondul de ten: cu miez de pâine, prin frecare ușoară.
Petele de iarbă proaspete: cu o soluție de lămâie și apa, sau spirt cald. Atenție când încălzești spirtul, fiindcă poate să ia foc!
Petele de grăsime: cu pastă de dinți. Pune pe pată, lasă să se usuce, apoi freacă cu o perie. Sau pune pe pată făină ori amidon până se absoarbe grăsimea. Lasă așa o oră, apoi spală cu apă și detergent.
Petele de cerneala şi pix: cu lapte dacă sunt proaspete. Dacă locul a fost curățat și cu altceva, pixul va ieși foarte greu sau deloc. Încearcă și cu spirt. Imediat ce pixul a atins o țesătură, pune puțin spirt, freacă locul respectiv și în câteva momente vei vedea cum dispare.
Petele de cacao: cu apă rece, apoi prin tamponarea cu glicerină. Clătește cu apă și săpun.
Petele de parfum: cu glicerină caldă.
Petele galbene de pe ţesături: cu o soluție de bicarbonat cu apă, lasă la înmuiat o oră, apoi clătește normal.
Petele de ulei (de floarea soarelui sau de măsline): cu detergent de vase pe pată, apoi lasă la înmuiat o oră și spală la mașină. Se mai poate folosi făina. Se apasă foarte bine și apoi se spală cu apă călduță. Dacă e nevoie, repetă operațiunea.

Comentarii

Ultimă oră