Sari la conținut

Cum sărbătoresc brașovenii actul Unirii Basarabiei cu România

cum-sarbatoresc-brasovenii-actul-unirii-basarabiei-cu-romania

„Basarabia – File din poveste” este un eveniment care îşi propune să amintească, în fiecare an, de actul Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918. Proiectul, aflat la cea de-a şasea ediţie, promovează valorile şi tradiţiile care unesc comunitatea braşoveană de cea basarabeană. Invitatul de onoare va fi în acest an Mihai Ghimpu, fostul preşedinte al Republicii Moldova.
O expoziţie foto care va prezenta povestea Basarabiei, hora Unirii şi un City Quest în Piaţa Sfatului, sunt doar o parte dintre surprizele pregătite de organizatori în perioada 27 – 30 martie.
„Pentru sărbătoarea de anul acesta avem aceeaşi expoziţie de fotografii, dar am făcut ceva nou, pentru că ne place să venim cu ceva nou, vor fi şi mici poveşti ale celor care au făcut pozele, adică ce au simţit, ce văd ei, ce înseamnă pentru ei aceste poze”, a declarat Liuba Beldie, preşedinte Asociatia LINK, organizator.
Seria activităţilor va fi completată cu o călătorie culinară în bucătăria basarabeană, un spectacol de lasere şi lumini, un turneu de fotbal, dar şi concerte cu artişti renumiţi din Republica Moldova.
„Acest eveniment este la iniţiativa studenţilor, fiind la a şasea ediţie. Vrem să le trezim şi reamintim cultura şi să îi punem în legătură strânsă cu studenţii de aici”, a spus Doiniţa Jugaru, preşedinte Asociatia Studenţilor Basarabeni Braşov.
Preşedintele Mihai Ghimpu va participa la două întâlniri oficiale alături de primarul George Scripcaru şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Mihai Pascu. "Consider deosebit de importantă această vizită a domnului Mihai Ghimpu, având în vedere eforturile pe care Republica Moldova le face, mai ales în contextul actual geo-politic, de apropiere de Uniunea Europeană şi de valorile Uniunii Euro­pene. Motiv pentru care vrem să ne oferim, noi, judeţul Braşov, cu toţi experţii pe care îi avem în accesare de fonduri europene, în cazul Republicii Moldova, de preaderare, unde şi acolo am avut o experienţă bogată, pentru a-i sprijini în eforturile lor de accesare a acestor fonduri de preaderare" a declarat  Mihai Pascu, vicepreşedintele Consiliul Judeţean Braşov.

Şi la ediţia din acest an, tinerii basarabeni din Braşov se bucură de sprijinul autorităţilor locale pentru organizarea evenimentelor.
„Ca preşedinte al Comisiei de Cultură pe care o reprezint la acestă manifestare, consider şi sunt în asentimentul colegilor mei că este foarte important să-i sprijinim pe fraţii noştri din Republica Moldova. Cred că este primul deziderat şi lucrul cel mai important, ca ei să ne simtă alături” a adăugat Claudiu Coman, preşedinte Comisia de Cultură CJ Braşov.
„Basarabia, file din poveste” este un proiect iniţiat de către Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare LINK, Depoul de Artă Urbană şi Prime Braşov.

Programul complet :

27 martie

• 13.00 – Deschidere oficială a evenimentului în Piaţa Sfatului
Invitat de onoare: Mihai Ghimpu, fost preşedinte al Republicii Moldova şi fost preşedinte al Parlamentului
• Ora 13:15 – Povestea Basarabiei, povestită de tinerii braşoveni şi basarabeni -> Vernisaj expoziţie de fotografie “Basarabia – File de poveste 2014” (Piaţa Sfatului) – imagini din Moldova de ieri şi astăzi … si poveştile din spatele lor, spuse de tinerii din România şi Moldova.
• Ora 13:30 – Povestea Basarabiei în Hora Unirii – Piaţa Sfatului
• Ora 14:00- City Quest “Sa reconstituim Unirea”
City Quest presupune munca în echipă, gândire logică şi strategică şi mult entuziasm. Pentru rezolvarea questurilor participanţii vor trebui să descifreze nişte mesaje ascunse în textele pe care le vor avea dispoziţie, vor descifra anumite coduri utilizate în criptică, vor îndeplini anumite sarcini uşoare (să adune ceva, să găsească un indiciu, să sară, să cânte etc.), de asemenea vor trebui din materialele primite să construiască un quest care le va da răspunsul.
• Ora 20.00 –Spectacol de lasere si lumini (Conexiuni)–Piaţa Sfatului
28 martie

- Ora 18.00 – Poezie din bucatele Basarabiei –
Expozitie culinara cu degustare, realizata de studentii basarabeni.
29 martie

- Ora 23.00 – Concert Olia Tira si Karizma (Republica Moldova), club SOFA
29-30 martie

- Cupa de fotbal Link – Participa opt echipe din Romania si Republica Moldova

Comentarii

Ultimă oră