Sari la conținut

Cum să îți pregătești mașina pentru iarnă? TOP 4 sfaturi

cum-sa-iti-pregatesti-masina-pentru-iarna-top-4-sfaturi

Pe măsură ce temperaturile scad, iarna se apropie din ce în ce mai mult. Odată cu sosirea acestui anotimp, conducătorii auto au un motiv de stres în plus – mașina. Din cauza temperaturilor multe prea mici, apar și gheața, zăpada și noroiul, care pot afecta buna funcționalitate a mașinii sau – în cel mai rău caz – pot duce la defectarea totală a acesteia.


Iată ce trebuie să faci pentru ca mașina ta să fie pregătită de sezonul rece


1. Asigură-te că ai efectuat inspecția mașinii. Indiferent de vreme, inspecția autovehiculului (ITP) este întotdeauna o idee bună. Totuși, schimbările bruște de temperatură îți pot afecta mașina deosebit de mult, așa că este important să te asiguri că aceasta este în stare de funcționare înainte de sosirea iernii. Pentru început, este bine să verifici nivelul lichidului de parbriz. În timpul perioadelor reci, este bine ca acest rezervor să fie plin. Astfel, îți vei putea păstra parbrizul curat, chiar și în cele mai reci zile. De asemenea, este indicat să folosești un ulei potrivit iernii (vâscozitatea uleiului este afectată de temperaturile scăzute). În plus, mecanicul tău ar trebui să verifice și sistemul de încălzire-răcire, bateria și furtunurile mașinii tale.


2. Verifică anvelopele mașinii. Pe măsură ce temperaturile scad, scade și presiunea aerului din anvelope. Astfel, presiunea scăzută a anvelopelor poate afecta manevrabilitatea mașinii, ceea ce poate duce la evenimente neprevăzute, precum accidentele rutiere. În general, este bine să schimbi anvelopele mașinii cu unele noi, potrivite temperaturilor reci, precum anvelopele all-season, care sunt fabricate special pentru toate tipurile de carosabil și sunt prevăzute să facă față evenimentelor meteorologice.


3. Verifică exteriorul mașinii. Asigură-te că farurile sunt încă funcționale (se recomandă curățarea acestora și înlocuirea tuturor becurilor arse). De asemenea, este bine să verifici dacă ștergătoarele sunt funcționale și nu au niciun braț rupt. Ștergătoarele sunt supuse, în mod constant, intemperiilor. Este necesar, așadar, să înlocuiești lamelele uzate, pentru a putea menține vizibilitatea (mai ales dacă e viscol și vizibilitatea este redusă). Dacă nu dispui de un garaj care să îți ferească mașina de temperaturile extreme, este bine să îți achiziționezi un spray special, care te va ajuta să dezgheți geamurile sau portierele.


4. Creează-ți propria trusă de urgență. Pe lângă trusa medicală, care trebuie să fie prezentă în mașină în mod constant, este bine să iei în considerare și o trusă de urgență sau achiziționarea unor articole care îți pot fi de folos împotriva temperaturilor extreme sau împotriva zăpezii. Printre articolele care ar trebui să se regăsească în trusa ta de urgență se numără lopata, mănușile, cizmele, racleta și nisipul (pentru tracțiune pe drumurile alunecoase).


Temperaturile din timpul iernii pot prezenta adevărate pericole pentru condus, iar frigul îți poate afecta – în mod considerabil – și vehiculul. Totuși, cu puțină pregătire și întreținere preventivă, mașina ta va fi gata să facă față lunilor mai reci. Anvelopele și accesoriile special prevăzute pentru a face față temperaturilor reci nu pot lipsi din nicio mașină, deoarece acestea contribuie la funcționarea corespunzătoare a vehiculului și la prevenirea accidentelor.


Sursa foto: shutterstock.com

Comentarii

Ultimă oră