Sari la conținut

„Cu viitorul Cod al Muncii vom fi sclavii din filmul Isaura”

Circa 800 de salariaţi bugetari şi din zona privată, studenţi, şomeri şi chiar pensionari, dar şi persoane cu handicap şi asistenţi personali, au pichetat ieri Prefectura Braşov. Motivul îl reprezintă modificările Codului Muncii, despre care protestatarii spun că îi vor transforma în sclavi. Gheorghe Apostu, liderul BNS Braşov, a susţinut că mulţi angajaţi au fost ameninţaţi să nu participe la protest, că vor rămâne şomeri.
Jos Mafia din România. Oamenii au huiduit şi au scandat „ Jos Guvernul!”, „Trădătorii!”, „Hoţii!” „Jos Băsescu!”, „Jos Mafia din România!”, „Unitate!” şi „Grevă generală!”, iar la un moment dat au făcut un gest obscen, repetat de aproape toţi protestatarii. Liderii sindicali au denunţat atât conţinutul proiectului de Cod al Muncii, cât şi modalitatea de adoptare, mai ales că varianta pe care Guvernul vrea să şi asume răspunderea în faţa Parlamentului nu conţine prevederile convenite de Executiv cu partenerii sociali.
La fel ca Ceauşescu. „Au mimat dialogul social şi negocierea şi s-au dus în Parlament tot cu varianta lor, fără să ţină cont de propunerile noastre şi ale patronatelor. Guvernul condus de premierul Traian Băsescu, fiindcă el conduce de fapt Guvernul, nu vrea dialog, nu vrea negociere, vrea să ne impună doar ce crede el că e bine. Numai Ceauşescu mai credea că se pricepe la toate!”, a spus Fănică Gabor, liderul CNS Cartel Alfa Braşov.
La cheremul patronului. Sindicaliştii i-au acuzat pe guvernanţi că au făcut modificări în favoarea companiilor multinaţionale şi pentru a face pe placul FMI.  „Vom munci mai mult şi vom câştiga mai puţin. Or să ne dea de muncă şi o să plecăm acasă după ce terminăm. Or să ne dea afară când vor şi fără nici o compensaţie. Asta este „flexibilizarea” pe care o vrea Boc. El susţine că piaţa muncii din România este rigidă, dar fără să argumenteze, fără studii şi date clare care să demonstreze asta!”, a afirmat Suba Arpad, liderul Sindicatului Liber ICA de pe platforma IAR Ghimbav.
Le mai lipseau sclavii. De asemenea, liderii sindicali susţin că noul Cod al Muncii va elimina contractele de muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură, dar şi că încurajarea încheierii de contracte individuale pe perioadă determinată, în defavoarea celor pe perioadă nedeterminată, va duce la scăderea salariilor angajaţilor. „Cu viitorul Cod al Muncii vom fi sclavii din filmul Isaura”, scria pe o pancartă, iar liderul CNS Meridian Braşov, Ion Buzatu, a punctat: „Economia a fost dăruită grupurilor de interese, dar degeaba li s-a dat moşia, dacă nu şi iobagii. Cu noul Cod s-a rezolvat şi asta”.  
Urmează greva. Protestele vor continua şi în zilele de 9 şi 16 martie, în faţa Prefecturii Braşov. De asemenea, sindicaliştii braşoveni au început să strângă semnături pentru declanşarea grevei generale şi vor lua parte la un amplu protest în faţa Parlamentului, pe 8 martie, ziua asumării şi a moţiunii de cenzură.

Comentarii

Ultimă oră