Sari la conținut
creste-taxa-de-salubrizare-la-brasov

Se scumpeşte gunoiul la Braşov. 2,50 de lei pe lună de la fiecare braşovean, taxa pe rampă virată la Administraţia Fondului de Mediu

Taxa de salubrizare va creşte de la 11,68 lei /lună/ persoană la 14,17 lei/ lună/ persoană

Consilierii locali braşoveni vor dezbate în şedinţa de plen din 31 ianuarie 2020 un proiect de hotărâre privind ajustarea tarifelor unitare pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare desfăşurate de prestatorii serviciilor publice delegate, pe raza municipiului Braşov.


   Potrivit proiectului, persoanele fizice din Braşov vor plăti mai mult pentru gunoi, asta după ce, începând cu data de 1 ianuarie 2020, a fost majorată valoarea contribuţiei pentru economie circulară pentru deşeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare („taxa de rampă”), de la 30 de lei pe tonă, cât a fost în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, la 80 de lei pe tonă.


  Practic, potrivit reprezentanţilor Primăriei Braşov, în loc de 9,82 de lei fără TVA (11,68 lei cu TVA), tariful lunar/persoană va creşte la 11,91 lei fără TVA (14,17 lei cu tot cu TVA).


   Conform legislaţiei, această contribuţie se plăteşte de către administratorii depozitelor de deşeuri, iar banii ajung la Administraţia Fondului de Mediu. Totodată, legislaţia prevede că respectiva contribuţie se plăteşte pentru neatingerea obiectivelor privind colectarea selectivă.

Cum se calculează această contribuţie

Conform OUG nr. 74 din 2018, aprobată prin Legea nr. 31 din 2019, cantitatea totală generată de deşeuri reciclabile (hârtie, metal, plastic şi sticlă) din deşeurile municipale se calculează pe baza determinărilor de compoziţie realizate de către operatorul de salubrizare. În lipsa determinărilor de compoziţie a deşeurilor municipale, cantitatea de deşeuri de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale se consideră a fi 33%, acest procent fiind luat în calcul la Braşov.


  Din procentul de 33% din deşeurile reciclabile, în municipiul Braşov, în anul 2019 ar fi trebuit să se colecteze selectiv 40%, iar cum acest lucru nu s-a întâmplat, pentru fiecare tonă de deşeuri menajere care a ajuns la groapa de gunoi, la Administraţia Fondului de Mediu a ajuns suma de 30 de lei, banii fiind „recuperaţi” de la populaţia municipiului Braşov.

Anul acesta, în municipiul Braşov ar trebui să se colecteze separat 50% din cele 33% cât reprezintă procentul de reciclabile din totalul de gunoi.

Altfel spus, din cantitatea totală de deşeuri aruncată de populaţie, 16,5% ar trebui să fie colectată separat, obiectiv care, spun reprezentanţii Primăriei Braşov, nu poate fi atins. În aceste condiţii, pentru gunoiul strâns de la populaţie şi depus la rampa de gunoi se va plăti contribuţia pentru economie circulară, banii fiind recuperaţi de la populaţie.

Comentarii

Ultimă oră