Sari la conținut

„Così Fan Tutte” (Așa fac toate), la Opera Brașov

cos-fan-tutte-asa-fac-toate-la-opera-brasov

Sâmbătă, 9 februarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, în cadrul Festivalului Internațional W.A. Mozart 2019, ediția a V-a, organizat de Opera Brașov, va fi pusă în scenă fermecătoarea operă comică a lui W.A. Mozart, „Così Fan Tutte”.

Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, cel care semnează libretele altor două opere compuse de Mozart: „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni”.  Premiera lucrării a avut loc pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater Viena.

Trăind într-o epocă în care moravurile se strecurau în toate mediile sociale, Mozart se opreşte, în „Così Fan Tutte” asupra unui subiect prezent şi în alte opere ale sale: infidelitatea partenerilor. Dacă în „Nunta lui Figaro” şi „Don Giovanni” subiectul se axează pe infidelitatea bărbaţilor, în „Così Fan Tutte”, rolurile se vor inversa.

Cuvintele „Così Fan Tutte” sunt cântate de Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, cei trei bărbați din operă, în actul II, chiar înainte de final; această frază melodică este citată, de asemenea și în uvertura operei. Da Ponte a folosit replica „Così fan tutte le belle” (Așa fac toate cele frumoase) și mai înainte, în „Nunta lui Figaro”.

  Din distribuția spectacolului de sâmbătă seara, fac parte soliștii Operei Brașov: Anda Pop – Fiordiligi, Asineta Răducan – Dorabella, Liviu Iftene (debut) – Ferrando, Valentin Marele – Guglielmo, Corina Klein – Despina, Marian Rește – Don Alfonso.

Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla Mircea Holiartoc.

Regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu, iar scenografia de Rodica Garștea. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Regia tehnică: Dan Antipa.

„Guglielmo din «Cosi Fan Tutte» este unul dintre primele roluri pe care le-am abordat în cariera mea, după cele din «Nunta lui Figaro» și «Carmen». Debutul meu în această operă a avut loc în 2001. Alături de rolurile din «Nunta lui Figaro» și «Don Giovanni», este unul din rolurile mele preferate. Cred că orice cântăreț de operă trebuie să-și mențină în repertoriu partiturile mozartiene pentru că ele asigură o anumită prospețime a vocii. Rolul pe care-l interpretez în «Cosi Fan Tutte» este unul care îmi dă lejeritate și agilitate și nu în ultimul rând, spun eu, muzica fantastică lui Mozart reușește să ne facă mai buni și mai frumoși. Operele lui au o anumită lumină și căldură, iar aceste lucruri se fac simțite imediat, atât pe scenă, cât și în sala de spectacol”, mărturisește baritonul Valentin Marele, pe care îl puteți urmări sâmbăta aceasta, 9 februarie 2019, în opera comică „Cosi Fan Tutte” de W.A. Mozart, de la ora 18.30, la Opera Brașov!

Preț bilete: 35 lei – în sală; 25 lei – la balcon lateral.

În stagiunea 2018 – 2019, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51.

Comentarii

Ultimă oră