Seria atelierelor a fost deschisă ieri, de Sucursala Braşov a Poştei Române, cu ocazia Zilei Mondiale a Poştei

   Sucursala Braşov a Companiei Naţionale Poşta Română şi Muzeul Casa Mureşenilor au organizat ieri, la Oficiul Poştal nr. 1, de lângă Primăria Braşov, un eveniment special prin care a fost marcată Ziua Mondială a Poştei.

    Cu această ocazie, 34 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 6, din Livada Poştei, au participat la un atelier, în care le-a fost prezentat un scurt istoric al serviciilor poştale, iar partea practică a constat în scrierea şi trimiterea unei scrisori.

     De altfel, Poşta Braşov, împreună cu Casa Mureşenilor Braşov şi cu sprijinul Romfilatelia au anunţat că vor organiza în şcolile braşovene ateliere de „scris scrisori” pe tot parcursul anului şcolar 2019-2020. „Într-o societate informaţională, propunem o călătorie în timp în lumea serviciilor şi a mărcilor poştale. Atelierul se adresează elevilor din ciclul primar care vor descoperi începuturile serviciilor poştale în lume şi în România, iar apoi vor învăţa să scrie corect o scrisoare şi mai ales un plic, astfel încât acesta să ajungă la destinaţie”, au precizat reprezentanţii Muzeului Casa Mureşenilor.

  Ziua Mondială a Poştei se sărbătoreşte, în fiecare an, la 9 octombrie. Aceasta marchează înfiinţarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveţia), a Uniunii Generale a Poştelor (UPU). Ziua mondială a poştei a fost declarată la această dată de Congresul Uniunii Poştale Universale, desfăşurat la Tokyo, în Japonia, în 1969. „Din Uniunea Poştală Universală fac parte 150 de state. La nivel mondial funcţionează peste 600.000 de oficii poştale în care, anual, se procesează miliarde de scrisori, colete şi alte trimiteri poştale”, a explicat directorul Sucursalei Braşov a Companiei Naţionale Poşta Română, Nicu-Gabriel Dragomir.

      La începutul secolului trecut, o poză costa cât o capră

      Celor mici le-a fost prezentată şi expoziţia „Fotografia – între album de familie şi document istoric”, care poate fi vizitată până pe 31 decembrie în sala principală a oficiului poştal de lângă Primăria Braşov.

   Fotografiile care fac parte din această expoziţie aparţin Muzeului Casa Mureşenilor. „În patrimoniul Muzeului Casa Mureşenilor sunt peste 2.000 de fotografii de epocă. De asemenea, avem peste 267 de fotografii stereoscopice”, a declarat curatorul expoziţiei, Ovidiu Savu.

    Acesta le-a povestit copiilor că la începutul secolului trecut, realizarea unei poze nu era o treabă chiar simplă, iar pentru cei fotografiaţi nu era chiar comod. „Timpul de expunere era extrem de lung, de 5 sau chiar 7 minute. În tot acest timp, persoanele fotografiate trebuiau să stea nemişcate şi să nu clipească. Acest lucru nu se întâmpla întotdeauna, aşa că cei care făceau pozele trebuiau să le mai «retuşeze». Pe atunci, o poză era extrem de scumpă. Costa cât o capră”, le-a spus Ovidiu Savu celor mici, în timp ce le prezenta expoziţia.

     Tot în această perioadă, în salonul principal Oficiului Poştal nr. 1 din Braşov poate fi văzută şi o colecţie impresionantă de cărţi poştale.