Sari la conținut

Copiii au învățat să picteze icoane pe sticlă la un atelier desfășurat la Comăna de Jos

copiii-au-invatat-sa-picteze-icoane-la-un-atelier-desfasurat-la-comana-de-jos

La Comăna de Jos a avut loc la finalul săptămânii trecute un atelier de pictură pe sticlă intitulat „Icoana – fereastră spre cer”, la care au participat 26 de copii din satele Comăna de Jos, Comăna de Sus, Crihalma şi Cobor.

Aceştia au fost iniţiaţi în tehnica picturii pe sticlă a icoanelor de protopopul de Rupea, Ion Alexandru Petrica, absolvent al Şcolii populare de Artă Braşov, sectia iconografie.

„Copiii au învăţat să picteze pe dosul sticlei, în stil traditional, această tehnică abordată în cadrul atelierului fiind caracteristică şcolilor de iconari din Transilvania. Activitatea a avut loc în contextul Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, a explicat protopopul de Rupea, Ion Alexandru Petrica.

Atelierul „Icoană-fereastră spre cer” va fi accesibil şi copiilor din alte parohii din Protopopiatul Rupea.

La viitoarele activităţi vor participa şi copii din Rupea, Jibert, Măieruş sau Augustin, iar în cadrul atelierului, cei mici vor afla mai multe despre această străveche tradiţie a picta icoane pe sticlă.

Copiii din Comăna au participat și la alte activități organizate de Protopopiatul Rupea, în colaborare cu alte parohii. Poate fi amintit, spre exemplu, atelierul de încondeiat ouă organizat în Parohia Cuciulata înainte de sărbătoarea Sfintelor Paști, când copii din localitățile menționate au învățat de la localnice ale satului Cuciulata tehnica tradițională de închistrit ouă. Activitatea a avut loc la muzeul parohial din Cuciulata și a adunat peste 20 de copii din cele două parohii din Protopopiatul Rupea.

Comentarii

Ultimă oră