Sari la conținut

Contractul de finanțare pentru Drumul Gorița, respinsă în plenul Consiliului Local

contractul-de-finantare-pentru-drumul-gorita-respinsa-in-plenul-consiliului-local

Unul dintre proiectele care au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară a plenului Consiliului Local Brașov de astăzi a fost cel de renegociere a contractului de finanțare încheiat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)- România și Municipiul Brașov, în sensul eliminării din proiect a construirii unui drum forestier nou de 11,003 km, respectiv Drumul Gorița.


Acest proiect a stârnit anul trecut numeroase controverse și chiar proteste, iar oportunitatea investiției a fost atacată în instanță de către reprezentanții USR, prima instanță din cadrul Tribunalului Brașov considerând că „edificarea drumului forestier Gorița pare a fi de natură a afecta interesul general al comunității, prin suprafața mare de pădure alocată în acest sens, prin defrișarea iremediabilă a unor arbori seculari”. De altfel, Curtea de Apel a constatat că „în mod corect, prima instanță a reținut că, condiția pagubei iminente este îndeplinită în raport de faptul că realizarea drumului forestier Gorița, aprobată prin actele administrative în discutie, presupune defrișarea iremediabilă a unor arbori seculari, respectiv defrișarea unei suprafețe considerabile”, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel.


„Este un vot de oportunitate, dacă vrem sau nu vrem acest drum. Există un demers privind legalitate hotărârii prin care a fost stabilită oportunitatea investiției, și care a fost declarată nelegală de către Tribunalul Brașov. Avem însă și un contract de finanțare cu AFIR, asta însemană că trebuie să luăm o decizie până pe 15 decembrie cu privire la această finanțare, deoarece expiră contractul. De un an nu s-a mai întâmplat nimic. Precedenta conducere amdinistrativă a Primăriei s-a pronunțat că sunt necesare studii suplimentare cu privire la acest proiect și se suspendă, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Este absolut normal să cerem Consiliului Local să decidă asupra oprtunității, dacă mai vrem sau nu drumul. Eu va trebui să primesc un mandat pentru a negocia cu AFIR, fie pentru extinderea contracutlui de finanțare și să continuăm cu acest drum, fie dacă instanța menține hotărârea inițială, și banii să meargă spre reabilitarea altor drumuri forestiere”, a explicat Allen Coliban, înainte de votul pe proiect.


Consilierii liberali au precizat că se vor abține de la vot, deoarece documentația aferentă nu a fost trnamisă în timp util. Și cei patru consilieri social-democrați au decis să se abțină, astfel, proiectul nu a avut sufiecente voturi pentur a trece, cele 15 voturi de abținere fiind contabilizate ca voturi „împotrivă”, potrivit Codului Administrativ.


Pe 22 decembrie, când va avea loc o nouă ședință de Consiliu Local, primarul Allen Coliban a precizat că va veni cu o nouă propunere cu privire la acest drum, ținând cont că un verdict final al instanței s-ar putea da abia în februarie anul viitor.

Comentarii

Ultimă oră