Sari la conținut

Constructorul autostrăzii Comarnic-Braşov, desemnat în decembrie

constructorul-autostrazii-comarnicbrasov-desemnat-in-decembrie

Constructorul autostrăzii Comarnic - Braşov va fi desemnat în decembrie,iar lucrările ar putea începe în aprilie a anunţat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, la PROTV.

Pentru tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov, ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communicatios Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor şi Impregilo - Salini. La începerea etapei dialogului competitiv, în perioada mai-iunie, China Communications Construction a anunţat cã se retrage.
Constructorii autostrăzii vor fi desemnaţi la 9 decembrie, ulterior fiind posibile şi contestaţii, a spus Şova.
Costul de construcţie al autostrăzii este în jur de 1,2 - 1,3 miliarde euro, iar lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiat în 2016 sau 2017.
"Depinde de două lucruri: de problemele geologice pe care le găsesc pe parcurs, pentru că sunt vreo trei tuneluri de făcut şi nu va fi foarte uşor, şi depinde şi de vreme. Dacă îi ajută vremea, termină până la sfârşitul lui 2016, dacă nu-i ajută vremea termină probabil în vara lui 2017", a spus ministrul.

Pe de altă parte, Şova a afirmat că la sfârşitul lui 2014 ar putea începe construcţia autostrăzii Sibiu - Braşov, iar un an mai târziu şi lucrările pentru Sibiu - Piteşti, proiectele având nevoie de actualizarea studiilor şi a indicatorilor. Construcţia ar putea dura 3 ani - 3 ani şi jumătate în cazul primei, respectiv 2 ani şi jumătate pentru cealaltă.

"Cele două autostrăzi nu se intersectează din punctul de vedere al sursei de finanţare. Neexistând o variantă prioritară înseamnă că amândouă sunt la fel de importante, şi Sibiu - Piteşti, şi Sibiu - Braşov. Diferenţa între cele două este că Sibiu - Piteşti se află pe reţeaua principală din reţeaua trans-europeană de transport, iar Sibiu-Braşov se află pe reţeaua extinsă. Autostrăzile din reţeaua principală se finanţează întotdeauna din fonduri de coeziune, şi avem 3 miliarde euro fonduri de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, şi o parte dintre ele vor fi folosite pentru finanţarea autostrăzii Sibiu - Piteşti, iar Sibiu - Braşov se finanţează din fonduri de dezvoltare regională", a spus Şova.

Comentarii

Ultimă oră