Sari la conținut

Construcţie emblemă, în Centrul Civic al Braşovului

Candidatul USL la funcţia de primar, Cătălin Leonte, vrea reamenajarea Centrului Civic prin construcţia unei clădiri înalte, deosebită din punct de vedere arhitectural, care să fie folosită pe post de centru de expoziţii, dar şi ca sală de spectacole şi de conferinţe.
Leonte vrea ca imobilul să devină o emblemă pentru Braşov şi, totodată, prin amenajarea acestuia, dar şi a unor gradene în jur, să fie folosit şi pentru organizarea diferitor evenimente, care acum sunt organizate în Piaţa Sfatului, dar într-un mod impropriu. Clădirea ar urma să fie amplasată în apropierea bisercii de lemn, iar la o primă evaluare investiţia s-ar ridica la 15 milioane de euro.
„Ideea amenajării Centrului Civic este de dinainte de 1989, fiind o zonă la intersecţia a cinci mari artere, însă s-a cam exagerat cu construcţia de blocuri turn. Din această cauză, s-a pierdut elementul de verticalitate şi este nevoie de o clădire mai înaltă care să canalizeze atenţia spre această zonă”, a explicat arhitectul Radu Sansebeş. Conform proiectului, la ultimul etaj al turnului, care seamănă la arhitectură cu un zgârie nori, ar urma să se amenajeze un restaurant care să aibă şi o belvedere de unde să se poată vedea întreg Braşovul, pe modelul oraşelor din Occident. Deocamdată, nu se ştie ce înălţime va avea clădirea, acest lucru depinzând în mare măsură de studiile geologice. Nişte investitori chinezi au efectuat un studiu cu câţiva ani în urmă pentru  construcţia unui hotel de 40 de etaje, însă proiectul a fost abandonat. Totuşi, Leonte a precizat că s-a gândit la o clădire de 15 etaje.
Totodată, Cătălin Leonte vrea să reamenajeze funcţional şi cu mobilier urban Piaţa Unirii, în care actualii edili au băgat 800.000 de euro, însă investiţia le-a adus necazuri riveranilor, dar şi celor care vor să ajungă la Biserica Sf. Nicolae: „Am discutat şi cu părintele profesor Vasile Olteanu, care mi-a spus că acum nu se poate intra nici măcar cu carul mortuar la biserică, fiindcă cealaltă intrare nu este propice. Totodată, în Piaţa Unirii a fost pus un mobilier ca de puşcărie şi trebuie neapărat să remediem cât mai curând aceste lucruri”.

Comentarii

Ultimă oră