Sari la conținut

Consiliul Judeţean Braşov inaugurează primul muzeu virtual din România

Premieră naţională la Bastionul Postăvarilor. Consiliul Judeţean Braşov inaugurează marţi primul muzeu virtual din România care a fost amenajat în Bastion. "Am reuşit să renovăm Cetatea Braşovului pentru a reda istoria braşovenilor şi pentru a mări atractivitatea turistică a Braşovului. Acum vă oferim posibilitatea de a cunoaşte valorile istorice şi culturale braşovene în primul muzeu virtual din România. Braşovenii sunt  aşteptaţi,  marţi, 15 mai 2012, în Bastionul Postăvarilor, la ora 10, pentru inaugurare." a declarat  Aristotel Căncescu, preşedintele CJ Braşov.

În cele 3 etaje ale galeriei digitale  au fost instalate obiecte electronice printre care 3 mese și 13 șevalete  multitouch, urmărindu-se integrarea galeriei în arhitectura bastionului  prin îmbinarea imaginii clasice a atelierului de pictură cu ideea de  spațiu al viitorului. Vizitatorii Bastionului Postăvarilor vor putea  astfel să facă un tur virtual al Brașovului.

Principala atracție a  galeriei o vor constitui cele două gigapanorame instalate pe mesele  multitouch. Acestea prezintă Brașovul văzut de pe Tâmpa până în cel mai  mic detaliu, utilizatorii acestor dispozitive având posibilitatea să  exploreze orașul printr-o simplă atingere de ecran. Mai ales pentru cei  care vin din afara Brașovului, cele două dispozitive cu gigapanorame vor  fi un punct de inițiere în vizitarea și descoperirea orașului de la  poalele Tâmpei. Pe dispozitivele multitouch instalate pe șevalete,  sugerând într-un mod interesant viitorul muzeelor, au fost instalate  tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente și puncte  de interes ale Brașovului: Biserica Neagră,  Casa Sfatului, Prima  Școală Românească, Zona Bastionului Graft (După Ziduri), Scheii  Brașovului, Turnul Alb și Turnul Negru. O parte dintre șevalete și una  dintre mesele multitouch sunt dedicate copiilor care vor putea descoperi  singuri imagini cu Brașovul de-a lungul istoriei sale. Copiii vor găsi  și un alt punct de interes în curtea bastionului unde au fost instalați  șase cilindri sonori; la atingerea acestora copiii vor putea declanșa  sunete care recrează zgomotul făcut de armele folosite pentru apărarea  acestui bastion medieval.

De asemenea, cei pasionați de istorie pot face  o trecere în revistă, pe unul dintre șevaleți, a oamenilor care au  făcut istoria orașului, a locurilor în care s-au petrecut momente  importante ale dezoltării Brașovului precum și principalele evenimente  petrecute aici. Fiecare șevalet are propriul sistem audio-guide,  utilizatorul fiind sigurul care aude explicațiile audio datorită unui  SoundTube, un dispozitiv audio în forma de umbrela care dispersează  sunetul doar în zona în care se afla persoana aflată în fața unui  șevalet multitouch. Galeria are un conținut dinamic, cantitatea  informației găzduite pe serverele dedicate acestui proiect va crește de  la o săptămână la alta. În permanență sunt adaugate informații noi din  diferite surse. O alta caracteristica a proiectului este faptul că  vizitatorii vor putea avea acces la imagini și materiale inaccesibile  până acum publicului larg: cărți poștale, fotografii, filme din colecții  private sau aflate în Arhivele Statului.

Comentarii

Ultimă oră