Sari la conținut

Conferința „Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”, sâmbătă, la Casa Junilor

conferinta-simboluri-si-motive-cusute-pe-ii-si-camasi

Sâmbătă, 26 august 2017, la Casa Junilor din Brașov, toți iubitorii și păstrătorii tradițiilor sunt așteptați de la ora 18.00 la conferința „Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”


   Conferința aduce în atenţie simbolistica tradiţională locală, cu referire la patrimoniul textil și patrimoniul cultural imaterial reprezentat de meșteșugurile din sfera țesăturilor din zona în care traim.

Veşmântul vorbeşte despre cel ce îl poartă – cine este, de unde vine, ce statut social are. Portul popular în ansamblu şi IA/cămaşa în particular, conţin o poveste care poate fi descifrată – vorbeşte despre valorile celui care o poartă şi principiile lui de viaţă şi nu în ultimul rând, îl apără în faţa celor văzute şi nevăzute prin semnele apotropaice (cu rol protector) cu care este ornamentat.

Participanților li se propune, să-și schimbe privirea de ansamblu de până acum și să vadă dincolo de complexitatea meşteşugului şi să înţeleagă mai mult decât armonia cromatică şi compoziţională a costumului traditional. Sunt invitați să redescopere profunda frumuseţe a simbolurilor ancestrale încifrate în conţinutul veșmintelor care ne definesc!

Conferința va fi susținută de consultantul Georgiana Gămălie, conservator și restauraror în domeniul conservării colecțiilor muzeale, cu o vastă experiență în domeniul cercetării și restaurării obiectelor de artă, muzeal și curatorial, având și o largă arie de exprimări personale ca artist vizual.

Participarea la eveniment este gratuită, în limita celor 30 de locuri disponibile.

Conferința face parte din proiectul „Muzeul din Casa Junilor”, al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, care se derulează în perioada august-noiembrie 2017. Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Braşov şi este realizat în parteneriat cu Asociaţia „Mă implic” (co-finanţator).

Conferința „Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși” are loc sâmbătă, 26 august 2017, între orele 18.00 – 20.00, la Casa Junilor (Sediul Uniunii Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi), pe str. Prundului nr. 1, Brașov.

Comentarii

Ultimă oră