Sari la conținut

Concert extraordinar London Schools Symphony Orchestra, la Biserica Neagră

concert-extraordinar-london-schools-symphony-orchestra-la-biserica-neagra

Festivalul Musica Barcensis, ediţia a IX-a, continuă pe finalul lunii iulie 2018, cu noi concerte!


  Sâmbătă, 28 iulie 2018, de la ora 18:00, Biserica Evanghelică din Sânpetru va fi gazda concertului susţinut de ansamblul Sectio Aurea, în parteneriat cu Festivalul de Film şi Istorii Râşnov. Cinci muzicieni cu o bogată experienţă în practica interpretării autentice a muzicii vechi din Cluj, Miercurea Ciuc şi Braşov vor interpreta pe instrumente baroce lucrări de G.PH. Telemann, D. Scarlatii, F. Couperin, Sammartin, M.P. Montéclair şi J.P. Fasch.

Vor interpreta: Ansamblul Sectio Aurea (RO-BE): Mária Szabó – flaut drept (Cluj-Napoca), Maria Petrescu – oboi baroc (Bucureşti/Bruxelles), István Csata – viola da gamba (Miercurea-Ciuc/Cluj-Napoca), Paul Cristian – spinetă (Braşov) și invitatatul Zoltán Majó – flaut drept (Cluj-Napoca).

Ansamblul Sectio Aurea s-a născut în 2014, ca răspuns la o provocare adresată de Festivalul de Film Istoric Râșnov, având în componenţă muzicieni tineri, dar cu o bogată experienţă în practica interpretării autentice a muzicii vechi, toţi având studii de specialitate în Europa. Formula de bază este de cvartet (flaut drept, oboi baroc, viola da gamba şi spinetă), folosind replici fidele ale instrumentelor originale, la care se adaugă, ca invitat, un al doilea flaut drept. Repertoriul abordat îi (re)uneşte pe membrii ansamblului în realizarea unei conexiuni sufleteşti întru spiritul de epocă, incluzând piese instrumentale special adaptate (transcrise sau aranjate) de membrii formaţiei pentru formula sa instrumentală: compoziţii din Barocul german, francez, italian și englez, la care se adaugă piese provenind din vechi manuscrise transilvane (Codex Caioni, Manuscrisul de la Sf. Gheorghe).

Programul acestui concert este inspirat de muzica prezentată în perioada barocă la ceremoniile și festivităţile de la curţile nobiliare europene.

Duminică, 29 iulie 2018 , de la ora 19:00, Biserica Neagră invită publicul la al doilea concert important găzduit de lăcaşul de cult în cadrul Festivalului Musica Barcensis. Renumita orchestră de tineret din Londra - London Schools Symphony Orchestra, dirijată de Peter Ash, va prezenta începând cu ora 19:00 un concert instrumental simfonic şi va interpreta „Rapsodia Română” de George Enescu (1881-1955) , „Trei Episoade dansante” din muzicalul On the Town de Leonard Bernstein (1918-1990) şi „Concertul pentru Orchestră” de Béla Bartό (1881-1945).


   Pentru organizarea evenimentului, programul de vizitare al Bisericii Negre va fi întrerupt la ora 18:00. Porțile vor fi redeschise cu 30 minute înainte de începerea concertului, pentru a permite accesul auditorilor.

Intrarea la concerte este gratuită, în limita locurilor disponibile.


    Mai multe detalii pe www.forumarte.ro/musica-barcensis-2018/ .

.................................................................................................................................................................


      Numită de Sir Simon Rattle „un ambasador incomparabil pentru dinamismul și excelența tineretului britanic”, London Schools Symphony Orchestra (LSSO) este de mai bine de 60 de ani un reper al artei interpretative a tinerilor muzicieni londonezi, fiind gestionată de Centrul pentru Tineri Muzicieni din Londra, o divizie a Guildhall School și susținută și sponsorizată de City of London Corporation.

Orchestra își propune să ofere membrilor săi o experiență completă privind repertoriul orchestral, de la Bach, până la Beethoven, Bartók și alți compozitori.

A cânta în London Schools Symphony Orchestra înseamnă oportunitatea de a cunoaște muzica din interior, de a colabora cu dirijori cunoscuți, de a acompania câțiva dintre cei mai iluștri soliști ai lumii și de a forma prietenii de lungă durată prin bucuria împărtășită și entuziasmul de a face muzică împreună.

Sponsorizată de City of London Corporation, LSSO prezintă trei concerte la Barbican Center, plus un turneu în fiecare vară. Cursurile au loc în vacanțele de iarnă, primăvară și vară și includ repetiții intense cu muzicieni de top din Londra. Participarea la toate cursurile este încurajată, dar nu obligatorie. În caz de nevoie, este disponibilă și finanțarea cursurilor și a turneelor.

Orchestra a concertat de-a lungul timpului sub bagheta a numeroşi dirijori de talie internaţională, printre care Sir Colin Davis, Sir Charles Mackerras, Sir Simon Rattle, Sir Richard Armstrong, Tamás Vásáry și Leif Segerstam. Turneele de vară s-au desfășurat în locații precum Turcia, Japonia, Polonia, Argentina, Italia și Statele Unite.

  Peter Ash, Dirijor și Director Artistic:

Activitatea ca dirijor a domnului Peter Ash a inclus premiere globale la Festivalul Salzburg, lucrarea lui Tobias Picker, Fantastic Mr. Fox, pentru Opera din Los Angeles și The Minpins, aranjament propriu al muzicii orchestrale a lui Sibelius, în St. Petersburg. În UK a colaborat cu multe orchestre, incluzând The Royal Philharmonic Orchestra, diverse orchestre BBC, London Sinfonietta, City of London Sinfonia și Scottish Chamber Orchestra.

Activitatea în muzica veche include primele trei producții ale lui Haydn pentru Opera Garsington, concertul de deschidere al Festivalului Bicentenar Mozart din Praga, din 1991, cu Piotr Anderszewski și Belshazzar, de Händel, în Spania.

În calitate de compozitor, opera lui, Keepers of the Night, care a avut premiera în iulie 2007, cu Corul Copiilor din Los Angeles, a fost apreciată de Alan Rich (Variety și LA Weekly) pentru „farmecul, sofisticarea și frumusețea profundă…”

Cea de-a doua operă, The Golden Ticket, bazată pe nuvela pentru copii a lui Roald Dahl, Charlie și Fabrica de ciocolată, a avut premiera în iunie 2010, susținută de Teatrul de Operă St. Louis, și a fost primită cu entuziasm. Criticul de la Opera Today a lăudat „paleta aurală a lui Ash”, în timp ce Chicago Tribunea descris spectacolul ca „delicios…un amestec artistic de simplitate și sofisticare”. Mai multe spectacole au urmat la Opera Wexford din Irlanda și apoi în Atlanta, Georgia, în SUA, unde Ash a dirijat. O înregistrare live bazată pe aceste performanțe a fost descrisă de Gramophone ca fiind „încântătoarea transformare a cărții lui Dahl într-o aventură tumultuoasă și îndrăzneață”.

Cea mai recentă creație, The Pelicantata, este o cantată seculară dramatică neobișnuită, care se adresează publicului de orice vârstă. Bazată pe nuvela lui Roald Dahl’s, The Giraffe and the Pelly and Me s-a bucurat de o primire foarte bună la premiera din Bath Abbey, din 4 martie 2017, cu Sir Tony Robinson ca narator și The Stroud Choral Society.

Peter Ash locuiește în Londra, unde dirijează orchestrele de la London’s Centre for Young Musicians și este director artistic al London Schools Symphony Orchestra. A condus London Schools Symphony Orchestra mai mult de zece ani și a fost cu LSSO în turnee în toată Europa, dar și în Turcia și Japonia.

Comentarii

Ultimă oră