Sari la conținut

Comemorarea Victimelor Holocaustului din România

comemorarea-victimelor-holocaustului-din-romania

În Bucureşti a avut loc astăzi o ceremonie pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului din România.

„Comemorarea Victimelor Holocaustului din România reprezintă un moment de reflecţie asupra episoadelor întunecate din istoria naţională, de a învăţa din lecţiile trecutului, pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată” - a spus într-un comunicat premierul României, Dacian Cioloş.


   „În ziua de 9 octombrie omagiem, în fiecare an, memoria victimelor Holocaustului din România. Anul 2016 este un an încărcat cu semnificaţii pentru istoria noastră recentă întrucât comemorăm 75 de ani de la pogromul legionar din Bucureşti din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iaşi din iunie 1941 şi de la deportările în Transnistria din octombrie 1941. Momentul comemorării victimelor Holocaustului din România este unul de reflecţie asupra episoadelor întunecate din istoria naţională, de învăţare din lecţiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă”, se precizează în mesajul lui Dacian Cioloş.


  Potrivit premierului, „niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde durerea suferită de cei deportaţi”


   Şeful executivului a subliniat că supravieţuitorii acestei tragedii îi pot învăţa pe oamenii din societatea contemporană de ce trebuie să fie eliminate complet atitudinile extremiste, rasiste, antisemite şi discriminatorii.

Mai multe manifestări s-au desfăşurat astăzi în capitală şi în ţară, cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, marcată în fiecare an pe 9 octombrie.

La Bucureşti, la Memorialul Victimelor Holocaustului, oficialităţi şi supravieţuitori au evocat evenimentele din 1941, când a început deportarea evreilor în Transnistria.

Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, în baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Ellie Wiesel.

Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România este marcată pe 9 octombrie. În 1941 a început deportarea evreilor în Transnistria.

Comentarii

Ultimă oră