Sari la conținut
comemorare-la-feldioara-(1)

În ziua de 16 octombrie 1612, cu 405 de ani în urmă, a avut loc bătălia de la Feldioara, în care brașovenii s-au angajat pentru libertatea orașului lor. Principalii oponenţi ai acestei lupte erau judele Brașovului Michael Weiss și Bathory Gabor (Gabriel), principele Transilvaniei.

Pe câmpul de luptă și-au lăsat viața aproximativ 300 brașoveni și locuitori ai comunelor din Țara Bârsei, printre care însuși judele Michael Weiss, dar și un număr însemnat de elevi („studenți”) ai Gimnaziului academic „Johannes Honterus” (documentele istorice indică fie 39, fie 22 de elevi brașoveni, căzuți la Feldioara).

În fiecare an, Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov, Parohia Brașov a Bisericii Evanghelice C.A. din România și Liceul Teoretic „Johannes Honterus” din Brașov îi comemorează pe concetățenii căzuți în lupta de la Feldioara și în general pe toți cei care și-au pierdut viața ca victime ale terorii și despotismului, ale dictaturilor de orice fel, ale războaielor și ale deportărilor în interiorul țării sau în străinătate.

Anul acesta, această comemorare se va desfășura în ziua de luni, 16 octombrie. Începând cu ora 17, la "Monumentul studenților” de la Feldioara va avea loc o ceremonie, cuprinzând un moment religios, depunerea de coroane și luări de cuvânt. Își vor da concursul Fanfara „Țara Bârsei” și elevi ai Liceului „Johannes Honterus”.

Manifestarea comemorativă de la Feldioara este publică, fiind invitați să participe toți cei interesați. Organizatorii beneficiază de sprijinul Primăriei Feldioara.

Comentarii

Ultimă oră