Sari la conținut

Clădirea Liceului Vocaţional de Muzică Tudor Ciortea din Braşov îşi recapătă farmecul original exterior

cladirea-liceului-vocational-de-muzica-tudor-ciortea-din-brasov-isi-recapata-farmecul-original-exterior

Joi, 29 septembrie 2022, au început lucrările de restaurare şi refacere a Liceului Vocaţional de Muzică Tudor Ciortea din Braşov. Prima etapă a proiectului de design exterior a avut loc în prezenţa reprezentantelor Ordinului Surorilor Franciscane din Mallersorf şi a proprietarului imobilului din strada Colonel Buzoianu nr 1.


Maica Superioară Jakobe, conducătoarea Ordinului monastic franciscan prezent în Transilvania din 1864, recunoscută pentru ampla sa activitate de caritate în educaţie şi în îngrijirea bolnavilor, s-a declarat încântată de rezultatul investiţiilor considerabile făcute până în acest moment.
Istoria clădirii este impresionantă. Imobilul iniţial (actualul corp A) a fost menționat încă din sec. al XVIII-lea ca Hanul La Soarele de Aur, fiind faimos pentru sala sa de festivități care a găzduit evenimentele de bază ale Brașovului în vremea acelei epoci. Acesta a fost cumpărat în 1901 de către Surorile Franciscane şi transformat în mănăstire. În anul 1902 a început extinderea clădirii în scopuri educaţionale (corpurile B si C), însă în anul 1948 clădirea a fost preluată abuziv de către statul comunist, urmând o lungă perioadă în care conservarea şi administarea acesteia a fost făcută într-o manieră precară. La finalul anului 2018 Ordinul Comunitatea Surorilor Franciscane sub Ocrotirea Sfintei Familii din Mallersdorf, reînfiinţat în România după Revoluţia din 1989, redobândește proprietatea clădirii şi decide începerea lucrărilor de restaurare şi, implicit, aducerea clădirii la aspectul exterior original.


Fiind vorba despre un imobil istoric, au fost necesare laborioase studii istorice, de parament, biologice, tehnice, precum şi întocmirea unui proiect de intervenţie avizat de Comisia de Cultură. Proiectul a fost elaborat de către echipa de specialişti condusă de arhitectul Dragoş Oprea, care va supraveghea lucrările până la finalizarea lor, în timp ce execuţia de restaurare este făcută de o societate specializată.


Cu ocazia recepţiei lucrărilor de restaurare a faţadelor şi a acoperişului corpului B, colectivul didactic al Liceului de muzică, condus de domnul director prof. Iosif Ioan Liviu a pregătit un spectacol. Oaspeții evenimentului au fost - Maica Jakobe, Superioară in Germania, Maica Kinga Superioră in Romania, Maica Tarzicia, vicară, venite din Mallersdorf şi Odorheiul Secuiesc, precum şi alte membre ale Comunităţii monahale alături de colaboratorii proiectului de restaurare, printre care prof. univ. Ortwin Schuster şi domnul arhitect Dragoş Oprea.


Întreg auditoriul a fost impresionat de calitatea actului artistic şi de talentul elevilor din clasele I – XII. Aceştia au interpretat lucrări de Franz Liszt , Carl Filsch , Gounod- Bach, Dumitru Bughici, acoperind o vastă plajă de stiluri muzicale. Profesorii care au coordonat spectacolul au fost: Dr. Itigan Mihaela, Glogojan Alexandra, Bugnar Alina, Manciu Mihaela, Petrovan Gheorghe, Dumitru Mirona, Iosif Ioan Liviu, Suciu Magdalena, Musteață-Dobrescu Mădălina, Moguț Ciprian, Moișanu Viorel, dr. Şuteu Claudia, Mureşan Mihaela.


Lucrările de restaurare vor continua cu corpul A, urmând ca până la finalul anului următor să fie finalizate.

Comentarii

Ultimă oră