Sari la conținut

Citricele, prin conţinutul lor ridicat de vitamine, nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică, mai ales în sezonul rece.

1. Portocala. Portocalul este originar din extremul orient şi a fost introdus în Europa de către arabi. În prezent se cultivă pe spaţii destul de întinse între  paralelele de 40 de grade la nord şi la sud de ecuator. Fructul este bogat în vitamina A, B, C şi calciu. Conţine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf şi clor. Pentru 100 grame de portocală, valorile se ridică la 87,6 % apă, 0,7 % proteine, 0,2 % grăsimi, 0,3 % minerale, 0,3 % fibre, 10,9 % carbohidraţi, 26 mg de calciu, 20 mg de fosfor, 0,3 mg de fier şi 30 mg de vitamina C. Portocalele conţin o serie de acizi esenţiali pentru organism, care au un rol important în regenerarea celulară, încetinind procesul de îmbătrânire. Are efecte curative în cazurile de febră, indigestie, constipaţie, boli ale copilăriei, probleme cardiace, acnee sau afecţiuni ale oaselor şi dinţilor.
2. Mandarina. Este asemănătoare cu portocala, doar ceva mai mică şi cu coaja mai subţire. Mandarinul este originar din China şi a fost adus în Europa de către portughezi. Fructul este bogat în calciu, sodiu, potasiu, fier, fosfor şi brom. De asemenea, conţine vitaminele A, B1, B2, C şi P.
3. Grapefruitul. Este un fruct mai mare ca dimensiune decât portocala şi lămâia, cu un miez zemos şi amărui. El reprezintă o încrucişare între portocală şi pomelo. A fost descoperit în Barbados. Conţine foartă multă vitamina C, în toată gama sa de varietăţi: roz, roşu, galben. În afara conţinutului bogat de vitamina C, fructul mai are în compoziţie şi vitamina A, apă, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 şi fier. Este foarte bun pentru curele de slăbire, pentru menţinerea sănătăţii gingiilor, având şi un efect anti-tumoral.
4. Lămâia. Este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C. Este foarte bun pentru apărarea contra răcelilor şi, în plus, sucul de lămâie creşte aciditatea sistemului digestiv. Acest lucru ajută corpul să absoarbă calciul, după care este stocat în celulele grase. Fructul conţine un complex de vitamine şi minerale cum ar fi: B, C, P, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu şi zinc. În alimentaţia de zi cu zi lămâia este aproape nelipsită, începând cu ceaiul de dimineaţă.
5. Pomelo. Este fructul citric cel mai mare, având forma unei pere cam de 20 cm lungime, de culoare galben-verzuie cu coaja groasă de 1,5 cm.  Este originar din Asia de Sud-Est. Are calități nutriționale deosebite (44 calorii), conținând proteine, carbohidrați, calciu, fier, betacaroten, vitaminele B1, B2, și vitamina C.
Un desert foarte gustos, hrănitor şi sănătos în care citricele sunt ingredientul principal este salata de fructe, care este şi foarte uşor de preparat.

Comentarii

Ultimă oră