Sari la conținut

Cetatea Feldioara, redeschisă publicului din 1 august

cetatea-feldioara-deschisa-vizitelor-din-1-august

Cetatea Medievală Feldioara se va deschide spre vizitare de la 1 august 2018, după un proces de restaurare care a durat cinci ani și care a avut ca scop redarea aspectului pe care monumentul l-a avut în secolul al XIII-lea.


   Într-o primă etapă, programul cu publicul va fi de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 - 18:00, urmând ca acesta să fie actualizat pe parcurs în funcție de activitățile organizate care vor avea loc în incinta obiectivului turistic.

„Primăria Comunei Feldioara are onoarea de-a vă invita să vizitaţi Cetatea Feldioara şi să descoperiţi expoziţiile ce sunt găzduite în interiorul obiectivului turistic - Expoziţia de bază / «Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara» şi Expoziţia temporară / «Armindenii - Sărbătoare şi Tradiţii» Vă aşteptăm cu drag!” a lansat invitația primarul comunei, Sorin Taus.

Preţul unui bilet, care include şi taxa de filmare şi fotografiere, este de 15 lei pentru adulţi, 10 lei pentru pensionari şi 5 lei pentru elevi şi studenţi.

Cetatea din Feldioara a fost construită în secolul XIII, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania - Țara Bârsei. Cetatea este monument istoric, iar până în anul 2012 a fost doar o ruină. Edificiul a fost restaurat în totalitate în perioada anilor 2012 - 2017. Lucrările au fost executate de o firmă specializata din Satu-Mare.


  S-au restaurat toate zidurile de incintă şi toate turnurile din nord, sud, est, vest, precum şi zidul Zwinger de protecţie. Toate fortificaţiile iniţiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei şi a mănăstirii cisterciene.

S-a reconstruit fântâna a cărei adâncime este de circa 70 de metri şi s-a amenajat o zonă de belvedere asupra Țării Bârsei, aflată pe zidul de strajă. S-au executat subzidiri, injectări şi lucrări de consolidare în paralel cu alte forme de conservare pentru zidăria veche. La injectările care au fost făcute la zidărie şi la refacerea suprafeţelor degradate ale tencuielilor, s-a folosit un var hidraulic special ce conţine materie primă extrasă din Munţii Dolomiţi, importat din Italia.

A urmat reconstrucţia prin folosirea de lemn şi cărămidă - făcute la comandă la fabrica din Sighişoara pe modelul celei din care fuseseră ridicate zidurile Cetăţii, piatră şi învelitori din ţigle ceramice.

În ansamblul său, proiectul a urmărit aducerea în actualitate a formei pe care edificiul l-a avut în secolul al XVII-lea, atunci când cetatea a fost tencuită. Pentru a elimina confuziile care pot apărea între zidurile restaurate şi cele iniţiale, restauratorii au folosit ca material lemnul.

CETATEA FELDIOARA este un monument istoric naţional clasa A, numărându-se printre cele mai importante fortificaţii medievale săseşti din Transilvania de Sud. Investigaţiile arheologice au demonstrat existenţa cetăţii medievale încă din secolul al XIII-lea (ipotetic, cetatea este atribuită cavalerilor teutoni). Arhitectura istorică păstrată până în prezent datează, în cea mai mare parte, din secolele XVI-XVII. La acea vreme, în interiorul cetăţii a fost identificată şi o biserică (cu aproximaţie, sec. XV).

Comentarii

Ultimă oră