Ceremonie militară și religioasă de comemorare a celor șapte militari - șase israelieni și unul român - decedați în anul 2010 într-o catastrofă aviatică produsă în Munții Bucegi.

 

Joi, 10 iunie, de la ora 12.00, în localitatea Șimon, județul Brașov, va avea loc ceremonia, la care vor lua parte camarazi și membri de familie ai militarilor căzuți în misiune, precum și oficiali români și israelieni.

În urmă cu 11 ani, pe 26 iulie, un elicopter israelian de transport CH- 53 Sikorsky al Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), care avea la bord șase militari israelieni și unul român - căpitanul Ştefan-Claudiu Dragnea - s-a prăbuşit în Munţii Bucegi, în zona Fundata-Zărnești.

Aeronava participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, care s-a desfășurat la aerodromul Boboc, având ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.