Sari la conținut

Acest pamflet a apărut în ziarul de umor "Drum Nou". Primul dintre băieţii deştepţi din Energie, despre care în urmă cu câţiva ani se făcea atâta caz, este un braşovean de-al nostru. Şi încă unul destul de cunoscut. Cel care a jucat rolul contracandidatul pesedist al lui Georgică de la ultimele alegeri, şi anume Mihai Ciprian David. Mai clar, este vorba despre actualul director al Hidroelectrica. Uau! vor excla­ma unii ce mai caută un pesedist într-o funcţie atât de înaltă. Ei, na!, vor spune cunoscători. Ce contează pentru un băiat deştept partidul?! Ca să înţelegem exact situaţia, e nevoie de puţină recapitulare.
Mai întâi cu ţărăniştii
Având relaţii foarte bune de familie cu înalta nomenclatură, încă din vremea comuniştilor, băiatul deştept a beneficiat de un mediu propice pentru o carieră strălucitoare. Nici nu împlinise 30 de ani când a ajuns să conducă „Dacair”, compania aeriană a fraţilor Păunescu, actualii moguli buni. De cum a dat faliment fir­ma, a fost cooptat de guvernarea ţărănistă din acele vremuri în Fondul Proprietăţii de Stat. Din această calitate a fost numit  membru în Consiliul de Administraţie al companiei „Otelinox” Târgovişte SA şi s-a implicat cu oarece consecinţe penale în privatizarea societăţii „Turism Bucureşti” SA. Cu toate ăstea, fraţii Păunescu l-au ajutat să-şi păstreze poziţia în administraţia centrală în timpul mandatului lui Mugur Isărescu, iar apoi să devină primul şef al Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltare Regională.
Apoi cu pesediştii
Fix în 2000, când Cedereul s-a topit în neant, de deştept ce era, s-a înscris în PSD. A devenit ra­pid vicepreşedinte al PSD Arad, a făcut parte din Comisia de privatizare a BRD şi, logic, şi-a deschis în paradisul fiscal din Ba­hamas o firmă, sugestiv denumită după iniţialele sale: „MCD Holdings Limited”. Uşor, uşor, a ajuns secretar de stat pentru dezvoltare regională în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prog­nozei, apoi, în 2003, consilier de stat al lui Adrian Năstase. Nu mai vorbim de afacerile pe care le-a învârtit în acest timp, despre ele s-au scris teancuri de ziare. Important este că, pe lângă mogulii buni şi-a completat colecţia de relaţii de business sus-puse cu băieţii deştepţi ai lui Viorel Hrebenciuc, printre care Corneliu Iacobov şi Mihail Vlasov. Din nefericire pentru pesedişti, dar  nu şi pentru un băiat deştept ca el, Năstase & comp. s-au trezit în opoziţie după alegerile din 2004.
Acum, cu pedeliştii
Nici perioada de opoziţie n-a fost nefericită. Trimis de noua conducere pesedistă la Braşov, oraşul său de naştere, a devenit în 2007 şeful organizaţiei municipale. Şi chiar contracandidatul de formă al ac­tualului primar. Necazul de la Braşov a fost un alt băiat deştept, Constantin Niţă, şeful consacrat al pedeliştilor braşoveni. Mult mai deştept decât David pe plan local. Aşa că, odată cu celebra alianţă dintre PSD şi PDL a fost uns director al Hidroelectrica. Mihai David a mai avut o calitate specială şi specifică pentru această funcţie. Dincolo de ascendentele pesediste, s-a remercat şi prin descendente sănătoase, fiind văr primar cu prim-vicepreşedintele PDL Braşov Dragoş David, fost europarlamentar, om de încredere al lui Georgică. N-a mai contat că Pedeleul a rămas singur la guvernare, între timp, David a ajuns un apropiat al ministrului Adriean Videanu. Aşa că nimeni nu-l clinteşte, deo­camdată, din post.

Continuarea pe site-ul:www.drum-nou.ro.

Fotografie mărită în galerie

Comentarii

Ultimă oră