Cei mai buni jandarmi din Brașov au fost premiați pentru activitatea avută în 2018. Cei doi militari, ambii de la Jandarmeria Montană, au primit din partea Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) distincția „Pro Urbe”.

     Plutonierul Adjutant Marian Blajiu a primit premiul pentru o acțiune de salvare a 11 turiști străini care s-au rătăcit în Piatra Craiului. Are 44 de ani, din anul 1999 este jandarm, iar din 2000 este șef de post la punctul din Zărnești. Este instructor de alpinism, iar cele mai bune performanțe ale sale sunt escaladarea vârfului Mont Blanc în 2017 și a vârfului Matterhorn în 2018. „Pentru Marian traseele turistice din zona Masivul Piatra Craiului nu au secrete”, a explicat inspectorul șef al IJJ, Cristian-Elly Paliştan.

    Cel de-al doilea jandarm montan premiat, plutonier adjutant șef Romică Ramba este șef de post la Sâmbăta de Sus și participă la acțiuni de salvare în cei mai înalți munți ai țării. Anul trecut a salvat de pe munte 13 persoane și a participat la toate acțiunile cu suport aviatic din munții Făgăraș. Are 45 de ani, iar ultimii 25 i-a petrecut în jandarmerie. „Într-o caracterizare sumară a subofițerului putem enumera: seriozitatea, dăruirea, abnegația, profesionalismul, perseverența și respectul față de semeni și natură”, spun șefii lui despre el.

    Cei doi jandarmi au primit premiul de la ATOP la propunerea inspectorului șef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Brașov, Cristian-Elly Paliştan, iar ceremonia a avut loc pe 28 iunie 2019.