Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre placa video atunci când vrei să faci o investiție

ce-trebuie-sa-stii-despre-placa-video-atunci-cand-vrei-sa-faci-o-investitie

Dacă ești un gamer pasionat sau un cunoscător în ale tehnologiei, atunci cu siguranță știi că placa video este mai mult decât necesară oricărui PC.

Pe scurt, este acea componentă din PC care face legătura dintre monitor și placa de bază.

Dacă te gândești să îți schimbi placa video, am o veste bună pentru tine: vei găsi o varietate de modele pe piață și poți alege dintre două tipuri: integrată și dedicată.

Cea integrată este placa video din procesor ce folosește din memoria RAM a calculatorului.

În aproape toate cazurile aceasta este mult mai slabă decât una dedicată.

Placa video dedicată are un slot dedicat pe placa de bază,  vine cu propria ei memorie, se numește memorie GDDR, și nu consumă din memoria RAM a calculatorului. Destul de simplu, nu?

Dacă folosești caculatorul doar pentru browsing sau activități office nu vei avea neapărat nevoie de o placă video dedicată.

Acesta se montează în slotul PCI Express de pe placa de bază și poate fi înlocuită cu oricare alta.

Cu toate acestea, dacă ești un gamer începător care nu are un buget foarte mare și nu îți dorești să joci ultimele jocuri apărute, atunci trebuie să te îndrepți spre o placă video de la Nvidia.

Seria 1000 de la Nvidia este momentan cea mai nouă apărută și are cele mai economice și performante plăci video. De exemplu, un GTX 1050 de 2GB sau un 1050TI de 4GB ar trebui să îți satisfacă toate nevoile în gaming.

Pe de altă parte, dacă te afli la polul opus și îțidorești să ai un gameplay mai bun  pentru a te bucura de o grafică îmbunătățită, vei avea nevoie de o placă video ceva mai performantă.

Un exemplu bun ar fi GTX 1060 de 3 sau 6GB. Varianta de 6GB este cu aproximativ 30% mai performantă decât cea de 3GB, nu doar prin prisma memoriei sporite, ci și prin procesorul grafic superior.

Pentru a te bucura la maximum de calitatea grafică a unui joc și de cea mai bună rezoluție disponibilă, va trebui să aloci un buget mai mare pentru o placă video dedicată, iar acest lucru va influența și performanța.

În această gamă de plăci video includem Nvidia GTX 1070, 1070TI, 1080 și 1080TI – cu aceste plăci video nu numai că te poți juca orice la o calitate foarte înaltă, dar poți face și editări video sau foto foarte complexe.

Cumpărând ultimele modele menționate nu ar trebui să îți faci nicio problemă că vei avea un gameplay scăzut sau că nu îți va rula vreaun joc, bineînțeles alături și de un procesor bun și de o memorie RAM de minimum 8GB.

Desigur, plăcile video sunt destinate și laptop-urilor și sunt utilizate aceleași modele de plăci video ca pe un desktop, excepție făcând faptul că sunt ceva mai slabe din punctul de vedere al autonomiei bateriei.

Și pentru această categorie, un laptop de gaming  ar trebui să aibă minimum un GTX 1050, procesor i5 sau i7, 8GB RAM  pentru a te putea juca majoritatea jocurilor apărute.

Comentarii

Ultimă oră