Sari la conținut

Ce spune prodecanul de la Silvicultură despre atacurile urşilor

ce-spune-prodecanul-de-la-silvicultura-despre-atacurile-ursilor

Dr. Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, a explicat pentru evz.ro că suprapopularea urșilor e o falsă problemă, principala cauză a atacurilor asupra oamenilor fiind extinderea fânețelor și locurilor de pășunat în arealul sălbatic.
"Habitatele naturale ale României pot susţine undeva la 4.000 de urşi, ori noi avem acum între 5.800 şi 6.200 de urşi. În pădure e o mare concurenţă pentru hrană între animalele sălbatice, cele domestice şi om. În plus, seceta din acest an a diminuat cantităţile de fructe de pădure, de exemplu. În aceste condiţii, o parte dintre urşi coboară spre livezi pentru a consuma acea hrană suplimentară de care au nevoie înainte de a intra în hibernare. Din când în când, mai simt nevoia şi de proteine, iar atunci atacă şi animalele domestice" a spus Dr. Ovidiu Ionescu, citat de evz.ro. În prezent Ministerul Mediului va încerca să discute problema urşilor României la Bruxelles în încercarea de a găsi o soluţie optimă şi din punct de vedere legal, a mai spus prodecanul.

Expertul a  mai spus că a văzut un om mâncat de urs, dar el a prins zeci de exemplare și n-a pățit nimic."Orice animal prins într-un laţ, este agresiv, dacă vă referiţi la cazul de la Moroieni. Mai mult, un urs reacţionează la fel ca un câine, când are impresia că vrei să-i iei hrana. Ciobanii care se avântă spre urs cu bâta când acesta vrea să ia o oaie, fac o greşeală foarte mare. Glumind puţin, ursul nu are mentalitatea ciobanului din Mioriţa.Eu lucrez cu urşi din 1984. Am scos 81 de urşi din laţ, până acum, şi nu am păţit nimic. Bineînţeles, am fost însoţit de colegi şi am avut la noi o puşcă cu tranchilizant. Recunosc că am avut un coleg care a murit în momentul în care încerca să scoată un urs din laţ, iar alţi doi colegi au fost atacaţi şi au fost nevoiţi să omoare ei ursul."  a mai spus Dr. Ovidiu Ionescu.

Comentarii

Ultimă oră